"Zou het kunnen dat we met een zeer efficiënte mol zitten?"

Een fietstocht, een spelletje scrabble en een golfpartij. Het klinkt ontspannend, maar "De mol" zou "De mol" niet zijn als elk van die proeven niet voor bloedstollende momenten zou zorgen. En ook nu de deelnemers bijna halfweg zijn, is het raadsel van de identiteit van de saboteur nog even groot. Spoiler alert!

Voor de start van de vierde aflevering van "De mol" zijn al vier kandidaten naar huis gestuurd, en is er al bijzonder veel geld verloren gegaan. "Zou het kunnen dat we met een zeer efficiënte mol zitten?", stak Gilles De Coster van wal.

In een indrukwekkend landschap, de Garden Route rond Kaapstad, werd de ploeg een pittige fietstocht voorgeschoteld. 30 kilometer kregen ze voor de kiezen, op een heuvelachtig parcours. "Dat blijft maar naar boven gaan!", werd gefoeterd.

Onderweg moesten ze drie opdrachten uitvoeren, de ene al zwaarder dan de andere. De beloning achteraf was weinig dankbaar: de kampeerplaats die ze moesten bereiken, was op zijn zachtst gezegd basic: tentje, slaapmat, bonen uit blik.

Nog geen 10 kilometer ver, waren de twee dames uit de groep al gesneuveld. De mannen moesten de proef alleen tot een goed einde zien te brengen.

Dat lukte uiteindelijk. 's Avonds laat kwam Hans als laatste over de finish. Binnen de tijd. "Ik denk dat ik nog nooit zo fier geweest ben op de groep", reageerde Annelies. Toch was het verzamelde geld al bij al niet riant: 1.000 euro leverde de proef op.

Oog in oog met een struisvogel

De tweede proef was op het eerste gezicht minder spannend: presentator Gilles verslaan in scrabble. Annelies en Robin namen de uitdaging aan, maar het was de rest van de ploeg die de moeilijkste klus moest zien te klaren: in een reusachtig doolhof op zoek gaan naar de letters voor het spel, neergeschreven op struisvogeleieren.

Wat ze vooraf niet wisten, was dat ze niet alleen door het doolhof dwaalden. Daar vielen niet alleen struisvogeleieren te rapen, maar ook enkele uit de kluiten gewassen struisvogels. Vooral Davey bleek echt geen fan van de beesten.

In het doolhof waren de kandidaten niet enkel op zoek naar de lettereneieren voor de ploeg, maar elk van hen speurde ook nog ijveriger naar het gouden ei waarvan bij het ontbijt sprake was geweest, want dat leek een aanzienlijk persoonlijk voordeel te zullen opleveren. Het gouden ei bleek zich te bevinden in een onderaardse tunnel onder het doolhof.

Toen bleek dat Gilles de winnaar was bij het scrabbelen -tot grote ergernis van sommigen in de groep-, werden alle kandidaten opnieuw losgelaten in het doolhof. Koortsachtig gingen ze op zoek naar het gouden ei. Hans vond het: voor hem werd het toch een succesrijke proef.

Zwemmen met een krokodil

Hoewel... Het voorrecht dat voor Hans was vastgelegd, was... zwemmen met een krokodil. Uitgerekend op dat moment kreeg hij telefoon van zijn vrouw Carine, die hem in Vlaanderen moest helpen om 3.000 euro voor eigen rekening te winnen.

Op dat geld werd ook gejaagd door de groep, die op een grasveld al golfend op zoek moest gaan naar het telefoonnummer van een café in Vlaanderen, waar hun familieleden konden helpen in de strijd om de 3.000 euro. Het bleek om een café in Essen te gaan: de golfers wisten dat sneller uit te vissen dan Hans.

Toen de kandidaten hun familieleden even aan de lijn kregen, werden de emoties sommigen te machtig.

En toen moest het meest geladen moment nog komen: de uitschakeling van de volgende deelnemer.

Het bleek Bertrand te zijn, de marketing manager uit Vorst. "Hij kon eigenlijk alles. En alles beter dan de rest", reageerde de groep verbaasd.

Meest gelezen