Aziatische landen praten over vrijhandelszone zonder de VS

In de Japanse stad Kobe zijn gesprekken begonnen tussen 16 landen uit Azië en de Stille Oceaan over een breed handelspact. Dat initiatief krijgt nu voorrang nu de Verenigde Staten zich onder de nieuwe president Donald Trump gaan terugtrekken uit het TPP-vrijhandelsakkoord in de Stille Oceaan. Opvallend: de VS zit in Kobe niet aan de tafel, China en India wel.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De hele week lang zullen de onderhandelaars van de 16 landen zich buigen over hoe ze handelstarieven kunnen afbouwen, akkoorden sluiten en of ze al dan niet een vrijhandelszone gaan vormen.

Het initiatief van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) gaat uit van de ASEAN, de regionale organisatie voor Zuidoost-Azië. Dat zijn Indonesië, Thailand, Maleisië, Singapore, Myanmar (Birma), Vietnam, Laos, Cambodja, Brunei en de Filipijnen.

Naast die tien landen zijn echter ook Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea, China en India uitgenodigd. Opvallende afwezige is de Verenigde Staten die zich onder Trump hebben teruggetrokken hebben uit het TPP-handelsakkoord voor de Stille Oceaan, dat mede onderhandeld was door ex-president Barack Obama.

Anders dan bij het TPP is er ook geen enkel ander land uit Amerika aanwezig, dus ook Canada, Mexico, Peru of Chili niet, die ook het TPP ondertekend hebben.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zet de VS zichzelf buitenspel in het Verre Oosten?

Het ziet er dus naar uit dat de landen in het Verre Oosten hun eigen gang dan maar gaan, ook zonder de VS. Opvallend is ook dat twee enthousiaste TPP-ondertekenaars zoals Japan en Australië mee aanschuiven bij de RCEP-onderhandelingen in Kobe, net zoals India overigens.

Japan en Australië zijn nauwe bondgenoten en die banden zijn onlangs versterkt tijdens een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan zijn Australische collega Malcolm Turnbull. Die laatste rolde vorig weekend ook de rode loper uit voor de Indonesische president Joko Widodo.

Japan, Australië, Indonesië en India zijn er dus op gebrand om het vacuüm dat de VS laat inzake handelsbeleid in het Verre Oosten niet te laten opvullen door China. Die landen onderhouden weliswaar nauwe handelscontacten met China, maar zijn niet van plan zich de les te laten spellen. Japan en Australië zijn overigens bezig met het uitbouwen van een eigen as in het Verre Oosten, nu de VS een niet zo erg betrouwbare bondgenoot blijkt te zijn.

Meest gelezen