Bustes uit Palmyra krijgen gezicht terug in Rome: "Getuigen van de oorlog"

Een paar van de antieke beelden die door IS werden verwoest in Palmyra, hebben in Italië hun gezicht teruggekregen. Een groep Italiaanse archeologen en restauratoren maakte voor de busten met geavanceerde 3D-technologie een gezichtsprothese.
AFP or licensors

De sculpturen komen uit het Archeologisch Museum van Palmyra, dat kort en klein werd geslagen door strijders van IS. Het zijn bustes uit de tweede en derde eeuw na Christus. Met hun weelderige kleding en juwelen stellen ze waarschijnlijk lokale aristocraten voor.

Nadat Palmyra door Russische en Syrische troepen was bevrijd, werden vele kunstwerken via Beiroet naar Rome gebracht. Daar werden ze eerst tentoongesteld in het Colosseum en daarna overgemaakt aan het Hoger Instituut voor Conservatie en Restauratie, dat een jarenlange ervaring heeft met voorwerpen uit Pompeii en Rome, Etruskische graven en renaissancemeesters. (lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De twee bustes, van een man en een vrouw, werden met lasers gescand. Daarna werd een prothese gemaakt die het verwoeste deel van de beelden vervangt. "Op die manier worden ze getuigen van de oorlog, van de vernielzucht, maar ook van de wil om ze te bewaren", zegt Francesco Rutelli, de gewezen cultuurminister die een akkoord sloot met instanties in Damascus.

De gerestaureerde bustes zijn vandaag teruggekeerd naar Syrië. Daar zullen ze bewaard worden in de kelders van de Nationale Bank in Damascus, in de hoop dat ze ooit opnieuw kunnen worden tentoongesteld in Palmyra.

AFP or licensors

Meest gelezen