Ceci n'est pas un Nokia 3310

Gisteren heeft Nokia-topman Rajeev Suri de nieuwe versie van de oude iconische mobiele telefoon Nokia 3310 voorgesteld. De nieuwe 3310 is echter geen echte Nokia, want dat Finse bedrijf maakt al lang geen telefoons meer, wel telecomapparatuur. De lange weg van de 3310 loopt via Microsoft naar het Verre Oosten.

Met de nieuwe 3310 lijkt het warm water opnieuw uitgevonden. Het in mogelijkheden nogal beperkte toestel steekt nogal flauw af tegen smartphones die in feite nauwelijks iets meer kosten. Met de nieuwe 3310 kunt u foto's nemen en een beetje op het internet rotzooien, maar ook niet al te veel. Met  zijn levendige kleurtjes doet het ook niet echt denken aan de oude 3310.

Meer nog: het is geen echte Nokia, want het toestel is ontwikkeld door een bedrijf van ex-toplui van dat Finse concern en wordt door het Taiwanese Foxconn geproduceerd in India. Foxconn kent u wellicht als de maker van de iPhones van Apple.

Even terug in de prehistorie van de mobiele telefonie. De Nokia 3310 kwam in 2000 op de markt en is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle gsm's ooit. Van het toestel zijn er meer dan 126 miljoen verkocht. Het genoot de reputatie als "onverwoestbaar" en beschikte over een grijs scherm, waar zwarte letters en eenvoudige tekeningen te zien waren. In 2005 werd het toestel uit productie genomen.

Sindsdien ging het bergaf met de mobiele telefoons van Nokia, een Fins concern dat honderd jaar geleden houtproducten verwerkte en zichzelf nadien steeds opnieuw uitvond met een overstap naar televisies en andere elektronica en tenslotte gsm's. Nokia verloor de strijd van concurrenten zoals Apple en Samsung en verkocht in 2013 de kwakkelende divisie gsm's aan Microsoft.

Dat bleek al gauw één van de grootste stommiteiten uit de geschiedenis van dat Amerikaanse softwareconcern en leidde mee tot het ontslag van toenmalig topman Steve Ballmer. Nokia zelf bleef achter als een holding op een berg geld en kocht daarmee de Amerikaans-Franse producent van telecomnetwerken Alcatel-Lucent. Op die manier maakte Nokia nog maar eens een start als een herboren bedrijf.

Het nieuwe Nokia zonder Nokia

Microsoft bleef zitten met de verlieslatende telefoonafdeling en tot het die divisie vorig jaar voor een prikje kon verkopen aan HMD, een Fins bedrijf dat was opgezet door gewezen werknemers van Nokia.

Sindsdien verkoopt HMD smartphones en tablets zonder dat het echt opvalt in de grote oorlog tussen Apple, Samsung, Huawei en LG. HMD doet dat niet in eigen naam, maar mag de naam van Nokia gebruiken in ruil voor een vergoeding. Nokia zelf, dat geen cent in HMD geïnvesteerd heeft en dus geen enkel risico loopt, heeft wel een zitje in de raad van bestuur van HMD en heeft dus wel invloed.

HMD heeft nu de nieuwe "3310" ontwikkeld of tenminste iets wat op het originele product lijkt en hoopt daarmee in te spelen op de drang naar retro en nostalgie.

Uiteraard wordt die nieuwe telefoon niet in Finland geproduceerd. Dat is uitbesteed aan Foxconn, het bedrijf uit Taiwan dat in China de iPhones van Apple in elkaar flanst. De nieuwe 3310 wordt overigens door Foxconn geproduceerd in Chennai in India.

Voor wie nostalgie heeft naar het begin van dit millennium is de nieuwe 3310 mogelijk een leuk hebbedingetje, maar het toestel is vooral ook bedoeld om de aandacht te trekken op de andere producten van HMD, namelijk gewone smartphones en tablets die het bedrijf eveneens op de markt brengt. Een leuk marketingspeeltje dus, want iedereen praat nu over de wedergeboorte van de 3310.