Consultancybedrijf biedt excuses aan voor foute envelop tijdens Oscars

PricewaterhouseCoopers, het consultancybedrijf dat tijdens de Oscarceremonie optreedt als deurwaarder, heeft zich verontschuldigd voor de blunder bij het afkondigen van de Oscar voor beste film. "We zullen dit grondig onderzoeken", klinkt het in een verklaring. Intussen vraagt heel Hollywood zich wel af hoe zoiets kon gebeuren.

Acteur Warren Beatty, die samen met Faye Dunaway 50 jaar na hun glorieuze vertolking in "Bonnie and Clyde" de eer had om de winnaar in de categorie beste film aan te kondigen, laste een lange pauze in toen hij het kaartje zag. Uiteindelijk toonde hij het kaartje aan Dunaway, alsof hij het ook aan haar wou laten zien.

"Ik probeerde niet om grappig te zijn", zei Beatty toen bleek dat er een gigantische vergissing was gebeurd. Hij toonde aan de camera de envelop met daarin een duplicaat van de kaart waarop stond dat Emma Stone de Oscar voor beste actrice won. "Ik opende de envelop en er stond Emma Stone, "La La Land"", zei de acteur gegeneerd, waarop presentator Jimmy Kimmel de schuld op zich nam.

Onderzoek

De fout, zo blijkt nu, lag bij het consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC), dat het verkeerde kaartje in de envelop stak. "We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan aan "Moonlight", "La La Land", Warren Beatty, Faye Dunaway en de kijkers van de Oscars", klinkt het in een schriftelijke verklaring.

"De presentatoren hebben per vergissing de verkeerde enveloppe gekregen. Toen de fout ontdekt werd, is ze onmiddellijk gecorrigeerd. We onderzoeken momenteel hoe dit kon gebeuren en we betreuren het ten zeerste dat het gebeurd is."

PwC gaat de zaak nu grondig onderzoeken. Het bedrijf telt al 80 jaar de Oscar-stemmen en stopt daarna het juiste kaartje in de juiste envelop.

Geruchten over eerdere flater

De vergissing is des te pijnlijker omdat Brian Cullinan en Martha Ruiz, de twee advocaten van PricewaterhouseCoopers die als enigen vooraf de lijst met winnaars kennen, afgelopen week in een interview met Huffington Post nog stellig beweerden dat ze bij het vullen van de enveloppen zo nauwkeurig te werk gaan, dat elke vergissing gewoon uitgesloten is.

De aanleiding voor de vraag was een langlopend gerucht over een mogelijke fout tijdens de Oscaruitreiking van 1993. Marisa Tomei won dat jaar geheel verrassend de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in "My cousin Vinny". Verrassend, want ze had geen Golden Globe gewonnen - meestal een goede graadmeter - en de film was ook geen typische Oscar-film.

Het jaar daarop begonnen er geruchten te circuleren. Gastpresentator Jack Palance zou volgens sommige media de (verkeerde) naam hebben afgelezen van de autocue, en niet van het kaartje. De geruchten werden meteen de kop ingedrukt, maar het kwaad was geschied.

2017 Invision

Cullinan en Ruiz verschijnen zelf ook elk jaar kort in beeld tijdens de Oscar-ceremonie. Het is het duo dat met een aktentas op de rode loper verschijnt en tijdens de uitreiking met argusogen in de gaten houdt of de afgeroepen winnaars diegenen zijn die op hun lijst staan.

"De producers van de show beslissen in welke volgorde de prijzen worden uitgereikt. We hebben allebei alle 24 enveloppen in onze aktentas en staan elk de hele avond aan een andere kant van het podium, uit het zicht van de camera's. We geven telkens de juiste enveloppe aan de presentator. Het klinkt niet erg ingewikkeld, maar je moet natuurlijk wel de juiste enveloppe geven aan de presentator", aldus Cullinan in tempore non suspecto.

"Als er toch een vergissing zou gebeuren, dan zouden we de toneelmeester heel snel een teken geven waarop die op een of andere manier de uitreiking zou onderbreken", klonk het voorts.

Waarom dat laatste niet is gebeurd, wordt momenteel onderzocht. Het blijft alleszins opmerkelijk dat de ploeg van "La La Land" zo goed als klaar was met speechen voor de fout ontdekt werd.

Hilariteit op Twitter

Het duurde niet lang of op Twitter bulkte het van de reacties op het geblunder tijdens de Oscars. De organisatie van Miss Universe beleefde ongetwijfeld een déjà vu-moment en tweette laconiek "Bel ons. Wij weten wat je moet doen."

De krant The Washington Post had het over het meest choquerende moment in de geschiedenis van de Oscars en sommige twitteraars boden hun medeleven aan met de tweet "Ik ben Warren Beatty."

Meest gelezen