Eén op de zes terrorismedossiers wordt geseponeerd

Eén op de zes terrorismedossiers is vorig jaar geseponeerd. Dat schrijft De Standaard. Volgens Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter komt dat doordat er soms te weinig rechercheurs zijn of omdat de verdachte minderjarig is.

Het parket opende vorig jaar 253 terrorismedossiers. Daarvan werden er 41 geseponeerd (= 1 op de 6). De jaren voordien ging het respectievelijk om 30, 43 en 28 seponeringen.

Van Cauter wil dat sommige seponeringen bijgehouden worden, want "in de praktijk betekent een seponering hetzelfde als een vrijspraak". "Het zou duidelijk moeten zijn voor iedere onderzoeker dat er in een bepaald dossier effectief een onderzoek is geweest en dat de reden van seponering duidelijk aangegeven is. Zodanig dat als er nieuwe feiten aan het licht komen, deze in een ruimere context geplaatst kunnen worden", legt ze uit.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verduidelijkt dat hij net om die reden lokale teams heeft opgericht om personen met een strafdossier te volgen, maar ook personen die niet of niet meer voorkomen in zo'n strafdossier.

Meest gelezen