Europa legt Noord-Korea nieuwe sancties op

De Europese Unie heeft de lijst met bestaande economische sancties tegen het communistische Noord-Korea uitgebreid. Dat is een gevolg van de resolutie van de Verenigde Naties van november vorig jaar na een nieuwe kernproef en recente testen van ballistische raketten door het regime in Pyongyang.

De nieuwe maatregelen waarover de Raad het eens is geworden omvat een verbod op de invoer van steenkool, ijzer, ijzererts, koper, nikkel, zilver en zink uit Noord-Korea. Het is landen van de EU voortaan ook verboden om helikopters en schepen te verkopen aan Pyongyang en er komen ook beperkingen inzake logistiek en financiële transacties.

In november vorig jaar veroordeelde de VN-Veiligheidsraad de twee kernproeven en 26 rakettesten die het stalinistische Noord-Korea vorig jaar heeft uitgevoerd. Daaraan zijn economische sancties gekoppeld.

Volgens de VN breidt Noord-Korea met die testen voortdurend de kennis uit inzake massavernietigingswapens en het ziet er niet naar uit dat Pyongyang daar snel een einde zal aan maken.

Bovendien neemt de EU ook akte van recente onderzoeken waaruit blijkt dat Noord-Korea de internationale sancties steeds meer probeert te omzeilen via fictieve bedrijven die als stromannen optreden in China en Maleisië.

De recente moord in Kuala Lumpur op Kim Jong-nam, de vervreemde halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, hebben de relaties met Maleisië en China evenwel fors verstoord. Maleisië is boos omdat Kim op de luchthaven van Kuala Lumpur is vermoord met het erg gevaarlijke zenuwgas VX, terwijl China Kim Jong-nam lange tijd de hand boven het hoofd heeft gehouden.

Eén en ander heeft tot diplomatiek ongenoegen geleid tussen Maleisië en Noord-Korea en China heeft onlangs zelf aankopen van steenkool vanuit het noorden van Korea stopgezet. De Chinezen zijn overigens al een tijdje meer en meer knorrig op hun oude bondgenoot.

Opnieuw toplui terechtgesteld in Noord-Korea

Nog in Noord-Korea zouden onlangs vijf toplui van het regime terechtgesteld zijn. Dat zegt de geheime dienst van het democratische Zuid-Korea.

De vijf gedode toplui zouden met uitspraken de woede opgewekt hebben van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Sinds hij in 2011 zijn vader Kim Jong-il is opgevolgd, heeft de jongere Kim al tal van hooggeplaatste figuren in het stalinistische regime laten terechtstellen, vaak op erg brutale wijze.

De aanhoudende zuiveringen zouden kunnen wijzen op interne spanningen binnen het regime of onzekerheid van Kim Jong-un over zijn positie aan het hoofd van de staat. Bij die executies worden ook directe familieleden van Kim niet gespaard en veel analisten schrijven de moord op zijn halfbroer in Maleisië ook toe aan het Noord-Koreaanse regime.

Meest gelezen