Fillon verwijt regering "klimaat van bijna-burgeroorlog" toe te laten

François Fillon, de rechtse presidentskandidaat in Frankrijk, verwijt de socialistische regering verantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van een "klimaat van bijna-burgeroorlog". Hij verwijst onder meer naar de aanval op bussen met aanhangers van het extreemrechtse Front National, gisteren. Premier Bernard Cazeneuve vindt de uitlatingen van Fillon getuigen van weinig verantwoordelijkheidszin.

Om zijn beschuldigingen aan het adres van de regering te staven geeft Fillon enkele voorbeelden. Hij heeft het onder meer over de aanval door extreemlinkse actievoerders tegen bussen met aanhangers van het extreemrechtse Front National, gisteren in de buurt van Nantes.

"Elke dag komt een handvol extreemlinkse actievoerders mij storen tijdens verkiezingsbijeenkomsten", schrijft Fillon in een Facebook-post. Hij heeft het ook nog over de gewelddadige protesten in de voorsteden van Parijs. "Het gaat om protest van minderheden, en de actievoerders zijn altijd dezelfden. Ze willen gewoon de kiescampagne verstoren, de verkiezingen ongeloofwaardig maken en de democratie verzwakken."

Premier Bernard Cazeneuve reageert gechoqueerd en vindt de door Fillon gebruikte uitdrukking getuigen van weinig verantwoordelijkheidszin. Indirect probeert hij Fillon de mond te snoeren door te verwijzen naar "sommige kandidaten die de problemen van hun campagne proberen te verstoppen achter (het voeren van) polemieken". Hij verwijst hier naar het Penelopegate-schandaal rond de mogelijk fictieve jobs die Fillon heeft bezorgd aan zijn echtgenote Penelope en twee van zijn kinderen.
 

Meest gelezen