Inflatie op hoogste peil in vijf jaar

De inflatie in België is in februari gestegen naar 2,97 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf jaar, zo blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie. Elektriciteit en motorbrandstoffen zijn ruim een vijfde duurder dan een jaar geleden.

Dat de consumptieprijzen gemiddeld bijna 3 procent hoger liggen dan in februari vorig jaar, heeft dus veel te maken met de energieproducten. De inflatie voor energie komt in februari uit op 14,8 procent, de hoogste inflatie voor deze productgroep sinds december 2011, aldus de FOD Economie.

Motorbrandstoffen zijn nu 21,7 procent duurder dan een jaar geleden en elektriciteit 21,2 procent. Ook aardgas is duurder geworden(+2,6 procent), terwijl de prijs van huisbrandolie 0,3 procent lager ligt dan een jaar geleden.

Als je de energieproducten buiten beschouwing laat, daalde de inflatie tot 1,73 procent in februari, tegen 1,74 procent in januari. Behalve bij energie, waren er op jaarbasis ook prijsstijgingen te vinden bij onder meer verse groenten (+19 procent), verse vis (+13,5 procent), tabak (+5,1 procent) en restaurants en cafés (+2,9 procent).

Spilindex niet overschreden

De inflatie op basis van de gezondheidsindex steeg in februari tot 2,47 procent. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet overschreden. Het Planbureau verwacht tot nu toe een nieuwe overschrijding in mei van dit jaar. Dat zou betekenen dat de sociale uitkeringen in juni en de wedden van het overheidspersoneel in juli met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte.

Het is van april 2012 geleden dat de inflatie meer dan 3 procent bedroeg (toen 3,19 procent). Opvallend is dat de ECB, de Europese Centrale Bank, streeft naar een inflatie van net geen 2 procent. Wij zitten nu als een van de koplopers in Europa, aan net geen 3 procent.

Michaël Van Droogenbroeck legt inflatie uit:

Meest gelezen