John Major: "Meer charme en minder goedkope retoriek nodig voor brexitdeal"

De voormalige Britse premier John Major vindt dat zijn land wat meer realisme aan de dag moet leggen inzake een uittrede uit de Europese Unie. Volgens Major bestaat er een echt risico dat Groot-Brittannië op de huidige manier niet het beoogde vrijhandelsakkoord met de EU zal krijgen als de sfeer over het Kanaal zo zuur blijft.

Even uw herinnering opfrissen: John Major was een Conservatieve Britse premier tussen 1990 en 1997, de periode na Margaret Thatcher en voor de sociaaldemocraat Tony Blair. Samen met Blair en diens opvolger Gordon Brown voerde Major vorig jaar campagne voor het behoud van Groot-Brittannië in de EU tijdens het beruchte brexitreferendum.

In een toespraak voor de invloedrijke denktank Chatham House in Londen heeft John Major vandaag nog eens gewaarschuwd voor de risico's van een brexit. Volgens hem beseffen veel Britten nog altijd niet wat voor een complexe operatie de uittrede uit de EU gaat worden.

Volgens Major bestaat er een "echt risico dat het Verenigd Koninkrijk naast het nauwe handelsakkoord met de EU zal grijpen, dat de regering van huidig Conservatief premier Theresa May wil". De sfeer tussen de Britten en de EU is al "zuur". "Een beetje meer charme en veel minder goedkope retoriek zou veel kunnen doen om de Britse belangen te vrijwaren". Dat klinkt toch als een nauwelijks verholen kritiek op premier May, toch een partijgenote van Major.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"48% non-brexitkiezers zijn niet elitair"

Major merkte ook op dat de 48% van de Britten die vorig jaar voor een behoud van hun land in de EU gestemd hebben, "niet minder van ons land houden dan de kleine meerderheid van 52% die wel koos voor een brexit". Die 48% zijn niet "elitair of arrogant".

Major waarschuwt ook dat het vertrek uit een blok van 28 landen zoals de EU de "Britse stem in de wereld zal verzwakken en het VK meer afhankelijk zal maken van de Verenigde Staten en van de nieuwe president Donald Trump, een president die minder voorspelbaar is, minder betrouwbaar en minder aansluit bij onze (Britse) liberale instincten en onze visie op de vrije markt".

In een antwoord zegt het kabinet van premier May dat "haar regering een duidelijk plan heeft om het best mogelijk akkoord af te sluiten voor het land". Toch heeft vorige week ook Tony Blair, de socialistische opvolger van John Major, de Britten opgeroepen om zich te verzetten tegen een brexit.

Meest gelezen