Moslimterroristen onthoofden Duitse gijzelaar in de Filipijnen

In de Filipijnen heeft de moslimterreurgroep Abu Sayyaf een video verspreid van de onthoofding van een 70-jarige Duitse gijzelaar. De man was vorig jaar ontvoerd op zijn zeiljacht in het zuiden van de Filipijnen. Zijn vrouw werd toen vermoord teruggevonden. Abu Sayyaf heeft zich aangesloten bij het internationale terreurnetwerk IS.
SITE Intel Group
Jurgen Kantner enkele dagen geleden op archiefbeeld

Jurgen Kantner werd in november vorig jaar ontvoerd toen Abu Sayyaf zijn zeiljacht aanviel voor de kust van Sabah, een Maleisische deelstaat in het noorden van het eiland Borneo. Bij de ontvoering werd de vrouw van Kantner doodgeschoten. De man zelf werd door de terroristen meegenomen, wellicht naar het eiland Jolo.

Abu Sayyaf eiste daarop een losgeld van 560.000 euro, maar toen dat geld niet tijdig betaald werd, is Kantner met een mes vermoord. De video van de moord is nadien door de terreurgroep verspreid op het internet.

De Duitse en de Filipijnse regering hebben de moord scherp veroordeeld, maar het lichaam van Kantner is nog niet gevonden. Volgens Manila zijn alle mogelijkheden uitgeput om de Duitser te redden.

Toch heeft Kantner eerder ook kritiek gekregen omdat hij gevaarlijke situaties niet uit de weg ging. In 2008 werden hij en zijn echtgenote ook al eens 52 dagen vastgehouden door Somalische piraten in de Golf van Aden.

Abu Sayyaf, uitloper van IS in Zuidoost-Azië

Grupong Abu Sayyaf is één van de vele rebellengroepen die het islamitische zuiden van de Filipijnen willen afscheuren van het overwegend katholieke land. Bij dat conflict zijn de laatste decennia al meer dan 100.000 doden gevallen.

Abu Sayyaf is één van de meest radicale groepen in de regio en heeft zich eerder aangesloten bij terreurnetwerken zoals Al Qaeda en meer recent IS, dat delen van Syrië en Irak bezet houdt. De bloedigste aanslag van Abu Sayyaf dateert van 2004 toen 116 mensen gedood werden bij een bomaanslag op een ferry nabij de Filipijnse hoofdstad Manila.

De groep is vooral berucht van aanslagen en ontvoeringen in het zuiden van het land, waarbij het vooral de bedoeling is om losgeld te innen. Abu Sayyaf is echter ook bekend voor brutale moorden. Zo zijn vorig jaar twee Canadese gijzelaars vermoord.

Meest gelezen