Oscars hebben oog voor diversiteit: eerste moslim en hattrick voor zwarte actrice

Het protest tegen de alleenheerschappij van de blanke man op de Oscars heeft vruchten afgeworpen. Met Mahershala Ali als winnaar van de Oscar voor beste mannelijke bijrol wint voor het eerst een moslim de belangrijke filmprijs. Actrice Viola Davis sleepte dan weer als eerste zwarte acteur zowel een Emmy, Tony als Oscar krijgt voor dezelfde rol. Davis won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in "Fences".
2017 Invision

Mahershala Ali heeft de week van zijn leven achter de rug. De charismatische Ali, bij ons vooral bekend uit "House of cards", werd afgelopen woensdag voor het eerst vader van een dochtertje en gisteren won hij als eerste moslim in de geschiedenis een Oscar voor zijn vertolking van Cubaanse drugsdealer in "Moonlight".

In de film bekommert drugsdealer Juan zich om een jongetje dat mishandeld wordt door zijn verslaafde moeder, om vervolgens te ontdekken dat zij een van zijn klanten is.

Ali bedankte in zijn acceptatiespeech uitvoerig zijn docenten. "Ze hebben me altijd voorgehouden dat het het niet om jou gaat, maar om de personages die je speelt. Je bent een dienaar en je staat ten dienste van de verhalen en de personages en ik heb geluk gehad om die kans te krijgen."

Bekeerd

Ali, die overigens ook een rol heeft in het Oscar-genomineerde "Hidden figures" werd 43 jaar geleden geboren als Mahershalahashbaz Gilmore in Oakland, Californië. Zijn moeder was een protestantse dominee, zijn vader een acteur. In 1999 bekeerde hij zich tot de islam en veranderde zijn familienaam naar Ali.

In zijn acceptatiespeech dankte Ali uitvoerig zijn dramadocenten aan New York University. "Ze hebben me altijd voorgehouden dat het niet om jou als acteur gaat. Het gaat om de personages. Jij bent een dienaar en staat ten dienste van de verhalen en hun personages. Ik heb echt geluk gehad dat ik die kans gekregen heb."

Protest brengt op

De Oscars lagen de voorbije twee jaar onder vuur omdat er nauwelijks of geen nominaties voor zwarte acteurs waren. De Academy verjongde daarop haar bestuur en breidde het ook gevoelig uit. De gevolgen waren dit jaar al merkbaar, met heel wat nominaties voor zwarte acteurs.

Toen hij vernam dat hij genomineerd was voor een Oscar zei Ali, "Ik hoop dat het voor mijn werk is, en niet omdat ik zwart ben."

2017 Invision

Derde keer, goede keer voor Davis

Overigens werd afgelopen nacht nog een ander record gebroken. De zwarte actrice Viola Davis won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in "Fences" en haalt daarmee de drie belangrijkste acteerprijzen binnen. Het is de eerste keer dat die eer een zwarte acteur te beurt valt.

In de film, gebaseerd op het toneelstuk van August Wilson, speelt ze de rol van Rose Maxson, een zichzelf wegcijferende huisvrouw wiens leven ineenstort wanneer haar man per se een minnares wil aanhouden.

Davis speelde de rol van Rose Maxson ook op Broadway. Met glans want het leverde haar in 2010 een Tony op. Voor haar rol in de film won ze ook al een Golden Globe, een BAFTA en een Screen Actors Guild, telkens voor beste vrouwelijke bijrol.

Het was overigens al de derde keer dat Davis, een voorvechtster van betere rollen voor vrouwen en voor zwarte acteurs, genomineerd werd voor een Oscar.

Meest gelezen