PostNL schrapt nog eens 2.000 banen

Bij het Nederlandse postbedrijf PostNl verdwijnen de komende vier jaar nog eens 2.000 tot 2.400 banen. Het gaat om postbodes, vervoerders, depotmedewerkers en medewerkers van het hoofdkantoor. Bij de pakjesdienst komen er naar verwachting 1.600 arbeidsplaatsen bij.

Bij de Nederlandse postdivisie verdwijnen in de periode tot en met 2020 jaarlijks vijfhonderd tot zeshonderd voltijdse banen. Dat is evenveel als in de voorgaande jaren. Volgens topvrouw Herna Verhagen zullen er opnieuw weinig gedwongen ontslagen nodig zijn, door natuurlijk verloop en herplaatsingen. Bovendien komen er in dezelfde periode in de pakjesdivisie ongeveer 1.600 banen bij. PostNL was vorig jaar nog goed voor in totaal bijna 24.000 voltijdse banen. Die werden ingevuld door circa 46.500 personeelsleden.

De maatregelen zijn volgens het bedrijf noodzakelijk, omdat de postmarkt blijft krimpen. PostNL verwerkte in het afgelopen kwartaal, gecorrigeerd voor het aantal werkdagen, ruim 8 procent minder post dan een jaar eerder. Daartegenover stond een toename van het aantal verzonden pakjes met 13 procent. Volgens PostNL zal deze tendens zich door de opmars van onlineshoppen voorlopig nog wel voortzetten.

Het bedrijf wil postbodes ook meer inzetten voor andere klussen in de wijk, zoals het opnemen van waterstanden, het controleren van de staat van wegen en voetpaden, en het signaleren van eenzaamheid. Het postbedrijf experimenteert daar al twee jaar mee en gaat dat nu grootschaliger doen.

Meest gelezen