Staat beurzenfusie Londen en Frankfurt op instorten?

De beurs van Londen heeft mogelijk een stok in de wielen gestoken van de geplande overname door Deutsche Börse, de groep achter de beurs van Frankfurt. Londen weigert te voldoen aan een voorwaarde die de Europese Commissie had gesteld, maar door de nakende brexit zijn er eerder al meer fundamentele struikelblokken voor de overname opgedoken.

De London Stock Exchange (LSE) weigert om de Italiaanse dochter MTS, een elektronisch handelsplatform, te verkopen. Dat was nochtans een voorwaarde die de EU-Commissie gesteld had voor de overname van de LSE door Deutsche Börse, de eigenaar van onder meer de beurs van Frankfurt.

De weigering is verrassend en kan mogelijk het geplande samengaan van de beurzen van Londen en Frankfurt verhinderen. De aandelen van beide beurzengroepen zijn vandaag alleszins fors de dieperik ingegaan.

Nu is het Italiaanse handelsplatform MTS weliswaar niet zo heel groot, maar de EU beschouwde de verkoop daarvan wel als een middel om de vrije concurrentie tussen beurzen in Europa te vrijwaren. De verkoop van MTS moest de positie van Euronext (Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon) versterken tegenover het samengaan van Londen, Frankfurt en Milaan. De Italiaanse beurs is sinds 2000 overigens een filiaal van die van Londen.

Anderzijds was de Italiaanse regering dan weer afkerig van een nieuwe eigenaar voor MTS. Op dat platform worden de meeste Italiaanse overheidsobligaties verhandeld.

Geven Londen en Frankfurt elkaar niet het ja-woord?

De weigering van de LSE heeft zowel partner Deutsche Börse als de Europese Commissie verrast. Het is echter niet de enige struikelblok in de mogelijke beurzenfusie in Europa.

Volgens analisten heeft de nakende brexit roet in het eten van het Brits-Duitse huwelijk gegooid. De overname was al afgesproken voor het verrassende Britse referendum van vorig jaar.

Veel waarnemers merken op dat een brexit de positie van Londen als financieel centrum gevoelig kan verzwakken en in Duitsland gaan er stemmen op om het hoofdkwartier van de fusiegroep dan maar over te brengen naar Frankfurt, wat voor de Britten onaanvaardbaar is.

Een ander probleem is de positie van Carsten Kengeter, de CEO van Deutsche Börse die de topman zou worden van de groep na de overname. In Duitsland loopt een onderzoek tegen hem wegens mogelijke handel met voorkennis. Het is nu af te wachten wat het antwoord van de Europese Commissie op het "njet" van de Londense beurs zal zijn.

Meest gelezen