Stichting tegen Kanker wil dat zonnebanken verboden worden

Volgens de Stichting tegen Kanker is het overduidelijk bewezen dat zonnebanken erg schadelijk zijn en kanker veroorzaken. Daarom wil de stichting dat zonnebanken nu verboden worden. Dat is een drastische maatregel, maar in Australië zijn zonnebanken al eerder verboden.

De Stichting tegen Kanker voert al jaren campagne tegen het gebruik van zonnebanken in ons land. Uit een nieuw onderzoek van de Europese Commissie blijkt nu dat elk gebruik van zonnebanken het risico op huidkanker en oogkanker verhoogt. Vooral jonge vrouwen tussen 18 en 35 jaar lopen een verhoogd risico.

De Stichting eist nu dat zonnebanken volledig verboden worden in ons land en eist strenge maatregelen zolang dat niet gebeurt. Belgen zijn enthousiaste gebruikers van zonnebanken, vooral dan in gespecialiseerde centra. Het thuisgebruik blijft beperkt tot ongeveer zes procent. Het medisch gebruik van zonnebanken zou wel toegelaten worden, omdat daar de straling erg beperkt is.

Eerder was de Stichting al uitgevallen naar de centra van zonnebanken omdat die onvoldoende de voorschriften zouden naleven.

Als ons land zonnebanken verbiedt, is dat geen primeur. Eerder zijn zonnebanken al verboden in Brazilië en in de meeste deelstaten van Australië.

Meest gelezen