Straatracers tot levenslang veroordeeld voor moord

In Duitsland zijn twee jongemannen die bij een straatrace in Berlijn een dodelijk ongeval hadden veroorzaakt tot levenslang veroordeeld. De straf is uitzonderlijk zwaar omdat ze veroordeeld zijn voor moord en niet voor onopzettelijke doodslag, zoals meestal in dit soort zaken.
Foto archief.

De twee mannen van 25 en 28 hielden vorig jaar een illegale straatrace in het centrum van Berlijn. Ze negeerden verschillende rode lichten en ramden een andere auto met een vaart van 160 kilometer per uur. De bestuurder van die wagen kwam om het leven.

Volgens de rechter wilden de twee geen echte moord plegen, maar hebben ze wel de mogelijke dodelijke gevolgen van de race er zomaar bijgenomen. Een psycholoog verklaarde dat de twee "compleet overmoedig" hadden gereden en dat hun enige doel was  te winnen. Ze toonden bovendien geen schuldbesef.

De politievakbonden zijn tevreden met de straf. Zij hebben het over een belangrijk signaal. "Wie met overdreven snelheid door rode lichten rijdt, neemt de dood van mensen op de koop toe en zet zijn wagen in als een gevaar voor de openbare veiligheid", zegt de voorzitter van de bond Oliver Malchow. De verdediging heeft al laten weten dat ze in beroep gaat.

Meest gelezen