Trump wil 54 miljard dollar meer voor defensie

De Republikeinse regering-Trump wil de begroting voor defensie met 54 miljard dollar (50 miljard euro) optrekken en op andere budgetten - behalve die in verband met veiligheid - besparen. Dat heeft een functionaris van het Witte Huis gezegd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
archieffoto

De Verenigde Staten hebben traditioneel het hoogste defensiebudget ter wereld. Dat bedraagt nu ongeveer 600 miljard dollar (564 miljard euro) per jaar.

President Donald Trump wil dat bedrag nu verhogen met 54 miljard dollar, een stijging met 9 tot 10 procent ongeveer. Volgens anonieme bronnen zou een groot deel van dat bedrag gehaald worden bij andere departementen die niets met veiligheid te maken hebben. Het zou onder meer gaan om het milieuagentschap EPA en er komt ook een aanzienlijke daling van de buitenlandse hulp.

Over de vermindering van de buitenlandse hulp zei hij dat het ontwerp van begroting "verwacht dat de rest van de wereld meer doet voor sommige programma's waarin dit land (de VS) in het verleden zo genereus is geweest".

Plannen zijn plannen, maar waar het geld vandaag komt en waar het naartoe gaat, wordt bepaald door het Congres. Daar heeft de Republikeinse partij van Trump weliswaar een meerderheid in beide kamers, maar dat wil niet zeggen dat al zijn plannen daar zo maar "carte blanche" krijgen.

Opvallende stijging in periode zonder oorlog

De scherpe verhoging van het defensiebudget is opvallend, zeker omdat de VS -anders dan acht jaar geleden- niet meer betrokken zijn bij grootscheepse oorlogen zoals die in Afghanistan of Irak. De VS zijn weliswaar actief in Irak en Syrië via "special forces", adviseurs of via luchtbombardementen, maar er zijn daar niet langer massaal "boots on the ground" meer.

Volgens een bron binnen het Pentagon zou de verhoging van het defensiebudget vooral gaan naar marineschepen, vliegtuigen en "een meer robuuste aanwezigheid in internationale wateren en strategisch belangrijke zeestraten", zoals de Perzische Golf en de Zuid-Chinese Zee.

Die laatste twee wekken niet echt verbazing. De Perzische Golf is en blijft erg belangrijk voor de olie-uitvoer en de nieuwe VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson had een meer harde houding tegenover de Chinese "kolonisatie" van eilanden en atollen in de Zuid-Chinese Zee aangekondigd.

Dat brengt dan vooral Iran en China in het vizier van de VS. Rusland blijft daar voorlopig buiten, maar veel waarnemers denken dat de "dooi" tussen de nieuwe president Trump en diens Russische collega Vladimir Poetin niet lang zal duren. Hoe dan ook heeft Trump ook een forse uitbouw van het kernarsenaal beloofd, evenals antiraketsystemen en "cyber war".

Meest gelezen