Unia stuurt ingebrekestelling naar Joods Actueel

Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia heeft de redactie van Joods Actueel een ingebrekestelling gestuurd. Dat meldt Joods Actueel op zijn site en wordt bevestigd door Unia. Volgens Joods Actueel stelt Unia de redactie in gebreke, omdat de site een interne mail publiceerde waarin de naam van een Unia-jurist genoemd wordt.

Vorige week donderdag publiceerde het tijdschrift Joods Actueel een interne mail van een Unia-medewerker. Hij reageert daarin op een veroordeling van een man die antisemitische leuzen scandeerde op een pro-Palestijnse manifestatie. De jurist omschrijft de veroordeling in de mail als "kromspraak in plaats van rechtspraak".

Vanuit politieke hoek kwam er een storm aan reacties, voornamelijk van Liesbeth Homans en Zuhal Demir, die de werking van Unia aan de kaak stelden. 

Ingebrekestelling

Maar het verhaal krijgt nu nog een staartje. Unia heeft de redactie van Joods Actueel een ingebrekestelling gestuurd, volgens het tijdschrift omdat de naam van de jurist genoemd werd.

Het gelijkekansencentrum zou hebben gevraagd om die naam van de site te halen. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, schrijft dat zijn site is ingegaan op die vraag omdat "wij het doel behaald hebben dat wij wilden bereiken, namelijk een publiek debat over de werking van Unia".

Onderaan het artikel voegt de site wel een lijst van 15 links toe waarin de naam van de jurist genoemd wordt, omdat hij optreedt in panels of genoemd wordt in krantenartikels. Dat toont voor Joods Actueel aan dat het niet gaat om iemand van de interne dienst.

Meest gelezen