Verrijcken over de flater tijdens beste film: "There's no such thing as bad publicity"

Filmman Ward Verrijcken veerde net als iedereen in Hollywood recht toen bleek dat de Oscar voor beste film verkeerdelijk aan "La La Land" was toegekend. De gênante vertoning zal volgens hem nog een hele tijd in het geheugen van de mensen blijven hangen en ongetwijfeld extra bezoekers naar de bioscoop lokken.

Verrijcken gaf vanmorgen tijdens een Facebook Live nog wat meer uitleg bij de voorbije Oscaruitreiking. "Net toen ik het zelf wat moeilijk begon te krijgen en in slaap begon te vallen, riep Warren Beatty de foute winnaar uit."

De consternatie in de zaal, de mengeling van ongeloof, gêne en opwinding in de zaal, was volgens hem een "uniek" moment, nooit eerder vertoond in de 89-jarige geschiedenis van de Oscars. "De producenten van "La La Land" zaten al heel ver in hun acceptatiespeech toen mensen van de organisatie het podium kwamen oplopen."

"Dat was gênant, de ploeg van "La La Land" moest van het podium verdwijnen. De mensen in de zaal keken met grote ogen naar de dankwoorden van de ploeg van “Moonlight”."

Er is volgens Verrijcken nochtans een procedure voor zulle vergissingen. "In de coulissen zitten advocaten die ook de telling hebben bijgewoond. Als er dan een foute uitslag wordt afgeroepen, kunnen zij meteen ingrijpen." Waarom dit hier niet is gebeurd, is niet meteen duidelijk. "Maar het bewijst wel dat de gastpresentatoren niet op voorhand weten wat er uit de enveloppe gaat komen. Ze repeteren de show wel vooraf, maar met andere namen op de kaartjes."

"Film "Moonlight" is morele winnaar"

"La La Land" was genomineerd voor 14 Oscars maar kon er uiteindelijk maar zes verzilveren. "Eigenlijk is "La La Land" de grote verliezer van de Oscars", stelt Verrijcken. "De film won de Oscar voor beste regie maar niet voor beste film. Het is wel een beetje raar dat dat onderscheid gemaakt wordt."

"Moonlight" is volgens Verrijcken wel "de morele winnaar" van de Oscars. Het drama van Barry Jenkins, dat acht keer genomineerd was, won drie Oscars: beste film, beste aangepaste scenario en beste mannelijke bijrol voor Mahershala Ali.

Herbekijk de Facebook Live met filmman Ward Verrijcken:

Meest gelezen