Voor kwart miljoen aan koersfietsen gestolen in week tijd

Met de opening van het wielerseizoen hebben dievenbendes het kennelijk opnieuw gemunt op fietsenwinkels. In een week tijd werden in verschillende winkels al 44 dure koersfietsen gestolen. Alles samen bedraagt de buit zo'n 250.000 euro.

De afgelopen week werd op drie plaatsen - Geraardsbergen, Sint-Niklaas en Kluisbergen - ingebroken in fietsenwinkels. "Het gaat telkens om professionele rondtrekkende bendes die 's nachts inbreken en het gemunt hebben op de duurste fietsen van vooral de merken Kuota, Specialized, Eddy Merckx en Pinarello", zegt Christine Mattheeuws van zelfstandigenorganisatie NSZ in Het Laatste Nieuws.

Vorig jaar waren er bij de start van het wielerjaar 39 procent meer inbraken in fietsenwinkels. "Die trend zet zich nu door", stelt Mattheeuws vast. "De start van het seizoen zorgt voor een verhoogde vraag naar fietsen. Jammer genoeg ook in criminele milieus."

In Geraardsbergen gingen de dieven aan de haal met 11 dure racefietsen, in Sint-Niklaas ontvreemdden ze zelfs 25 koersfietsen. De bendes gaan blijkbaar erg professioneel te werk. "Ze komen op verkenning, liefst wanneer de zaakvoerder en het personeel met andere klanten in gesprek zijn, om te zien waar die fietsen staan in de winkel. Zaakvoerders van fietsenwinkels kunnen het best erg waakzaam zijn, de nummerplaat noteren van verdachte figuren en die doorgeven aan de politie", aldus nog Christine Mattheeuws in Het Laatste Nieuws.

Meest gelezen