122.460 Belgen dronken een maand lang geen alcohol

De voorbije maand hebben in ons land 122.460 mensen zich geëngageerd om geen alcohol te drinken. Dat paste in "Tournée Minérale", een preventiecampagne tegen kanker. De Universiteit Gent zal via enquêtes bekijken of de deelnemers nu ook op langere termijn anders en minder alcohol gaan drinken.

Het ging om een initiatief van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD), de DrugLijn en de Stichting tegen Kanker. Mensen konden zich vrijwillig engageren om in februari geen alcohol te drinken. Tijdens de campagne werd ook meer dan 170.000 euro ingezameld. Dat geld zal besteed worden aan kankeronderzoek

Zes op de tien deelnemers waren vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 40 jaar bij de vrouwen en 43 jaar bij de mannen. De meeste deelnemers in verhouding tot de bevolking waren er in West-Vlaanderen.

"Tournée Minérale heeft de deelnemers laten ervaren dat ze zich perfect kunnen amuseren zonder alcohol en dat ze zich 's anderendaags ook frisser voelen", zegt Marijs Geirnaert, de directeur van de VAD.

Om de risico's te beperken drinken volwassen mannen en vrouwen best niet meer dan 10 standaardglazen per week, staat in de richtlijn die de VAD samen met experten heeft opgesteld.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is tevreden over het grote aantal deelnemers en hoopt dat het hen ook nadien aanzet om meer bewust met alcohol om te gaan.

Of de campagne tot andere gewoontes leidt, moet uiteraard nog blijken. De Universiteit Gent heeft daartoe een enquête afgenomen bij de start van de alcoholvrije maand en zal die binnenkort en over een half jaar nog eens herhalen.

Meest gelezen