"Patiënt dupe van besparingen in gezondheidszorg"

Het socialistische ziekenfonds heeft becijferd dat een op de vier kinesisten en een op de drie specialisten hun patiënten meer aanrekenen dan het officiële tarief. "Wij stellen vast dat de patiënt het gelag betaalt. Een paar euro extra per behandeling lijkt niet veel, maar als je in een reeksbehandeling komt bij de kinesist, kan dat oplopen tot 150 euro per patiënt", zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen kan de overheid 150 miljoen euro besparen als dokters meer generische geneesmiddelen zouden voorschrijven.
Cedric Hatto

De Socialistische Mutualiteiten heeft vastgesteld dat steeds meer specialisten, tandartsen en kinesistherapeuten hun patiënten supplementen aanrekenen voor een behandeling.

"In januari is het aandeel aangerekende supplementen vooral fors gestegen bij kinesistherapeuten. Bij specialisten zette de toename zich in oktober 2017 in en ook bij tandartsen zien we een verhoging.", aldus Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten.

"We merken vandaag dat de patiënten de rekening betalen van de besparingen en het uitblijven uitblijven van akkoorden. We kunnen niet toelaten dat de ziekteverzekering een van zijn belangrijkste troeven verliest, met name betaalbaarheid en tariefzekerheid voor iedereen."

Volgens het socialistische ziekenfonds is de toestand nijpend in vooral drie sectoren: artsen, kinesitherapeuten en tandartsen. "De artsen dreigen het lopende tariefakkoord 2016-2017 op te zeggen. De tarieven bij de kinesitherapeuten en tandartsen zijn sinds begin dit jaar vrij na het afspringen van het overleg. Bij de kinesitherapeuten is een oplossing uitgewerkt in de vorm van een individuele overeenkomst, bij de tandartsen is er nog geen beweging."

Een op de vier kinesisten en een op de drie specialisten rekenen hun patiënten meer aan dan het officiële tarief. Patiënten die opgenomen zijn in een ziekenhuis, moeten niet extra betalen voor een specialist. Huisartsen rekenen voorlopig ook nog geen extra's aan.

Generische geneesmiddelen kunnen 150 miljoen uitsparen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben becijferd dat de overheid 150 miljoen euro zou kunnen uitsparen als dokters meer generische geneesmiddelen zouden voorschrijven.

Generische geneesmiddelen zijn de goedkopere versies van merkgeneesmiddelen. "Maar ze worden te weinig voorgeschreven. Vorig jaar was dertig procent van de voorgeschreven medicijnen in ons land generisch, in onze buurlanden ligt dat veel hoger. In Nederland en Duitsland is dat tot tachtig procent", aldus Chris Van Hul van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Meest gelezen