"Tournée Minérale is veel makkelijker gegaan dan gedacht"

Meer dan 120.000 Belgen hebben deelgenomen aan Tournée Minérale. Wouter Beke en John Crombez hebben de uitdaging volbracht, Linde Merckpoel gaat twee maanden door om twee slippers te compenseren. De Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs riepen de bevolking op om in februari een maand lang geen alcohol te drinken.

Vanavond loopt de bewustmakingsactie Tournée Minérale af. Meer dan 120.000 deelnemers hebben zich ingeschreven in de actie om een maand lang geen alcohol te drinken. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen in dat opzet geslaagd zijn.

De politici Wouter Beke (CD&V) en John Crombez (SP.A) hebben de uitdaging met succes afgerond.

"De maand is goed verlopen. Het voordeel van Tournée Minérale is dat het breed gekend is. Om eerlijk te zijn, ik drink af en toe ’s avonds een glas alcohol met mijn vrouw. Zij kijkt er misschien nog meer naar uit dan ik om die traditie terug te kunnen hernemen", zegt Wouter Beke.

"Veel makkelijker dan gedacht"

John Crombez heeft zich ook aan een dieet zonder alcohol gehouden in de maand februari.

"Los van het feit dat ik twee kilo kwijt ben, is het eigenlijk veel makkelijker gegaan dan ik gedacht had. Ik heb in Londen de supporters van AA Gent gezien toen AA Gent gewonnen heeft tegen Tottenham. Dat is een moment waarop je iets zou meedrinken. Maar eigenlijk is het gelukt zonder veel moeite", meldt John Crombez.

Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel is het minder goed vergaan. Zij zondigde twee keer.

"Ik zal super eerlijk zijn. Een maand geen alcohol drinken doet je nadenken over hoe je alcohol consumeert. Ik heb twee keer een klein glaasje gedronken, maar ik ga dat compenseren door ook in maart en april geen alcohol te drinken. Ik ga eind april een marathon lopen. Geen alcohol drinken zal het lopen iets makkelijker maken", besluit Merckpoel.

Meest gelezen