"Tunesische politie reageerde laf tijdens aanslag in Sousse"

Een Britse rechter heeft een vernietigend oordeel geveld over het optreden van de Tunesische politie tijdens de bloedige terreuraanslag in de badplaats Sousse twee jaar geleden. Volgens hem was het optreden van de politie "wanordelijk en in het slechtste geval laf". Bij de aanslag in Sousse kwamen toen 38 mensen om, 30 onder hen waren Britse toeristen.

In juni 2015 liep een gewapende man het strandhotel Riu Imperial Marhaba in de Tunesische badplaats Sousse binnen. Hij ging naar het strand en  begon daar in het wilde weg te schieten en granaten te gooien naar de talrijke toeristen die daar waren. De aanslag is opgeëist door de terreurgroep IS.

Onder de 38 slachtoffers waren er 30 Britse toeristen. Dat is ook de reden waarom er in Londen een gerechtelijk onderzoek naar de moordpartij is gehouden. Onder de slachtoffers was ook een Belgische vrouw.

Rechter Nicholas Loraine-Smith is bijzonder hard in zijn oordeel over de omstandigheden. "De eenvoudige, maar tragische waarheid is dat een man gewapend met een geweer en granaten in dat hotel kon binnenstappen om zo veel mogelijk toeristen te doden als mogelijk".

De lokale politie die verantwoordelijk was voor de veiligheid "kon en had meer efficiënt moeten zijn". Dat klinkt nog vrij diplomatisch, maar wat verdere op is de rechter veel strenger: "De reactie van de politie was wanordelijk en in het slechtste geval laf". Toch gaat het niet enkel over individuele politiemensen. "Ongewapende agenten kunnen weinig beginnen tegenover een terrorist met een kalasjnikov en granaten. Het enige wat een verschil had kunnen maken, was een gewapende agent".

"Geen nalatigheid bij reisbureau's of hotels"

De rechter heeft echter ook eisen van families van de slachtoffers verworpen over de verantwoordelijkheid van reisbureau's of hotels bij de aanslag. Dat gaat niet op voor toeristen die vrijwillig beslissen om op reis te gaan.

De families hadden gesteld dat toeristen onvoldoende gewaarschuwd waren over de gevaren in Tunesië, dat eerder al getroffen was door aanslagen. In maart 2015, nauwelijks enkele maanden voor de aanslag in Sousse, werden 22 mensen vermoord in het Bardo-museum in Tunis, ook een grote toeristische trekpleister.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken had daarna gewaarschuwd voor de risico's in Tunesië. Rechter Loraine-Smith stelt dan ook dat "sommige klanten misschien niet naar dat land waren gereisd als ze die waarschuwingen hadden gelezen".