Arbeiders Caterpillar keuren sociaal akkoord goed

De arbeiders bij de met sluiting bedreigde producent van graafmachines Caterpillar in Gosselies, bij Charleroi, hebben het ontwerp van sociaal akkoord goedgekeurd. Na een referendum bleek 74,45 procent vóór het akkoord te hebben gestemd.

Directie en vakbonden bereikten een week geleden een ontwerp van sociaal akkoord. Dat behandelt zowel de vertrekvoorwaarden als de voorwaarden om de productie en leveringen voort te zetten tot de geplande sluiting volgende zomer. Er zouden zeker nog 200 machines moeten worden geproduceerd.

De afgelopen dagen konden de arbeiders zich over het ontwerp uitspreken. Er werden 1.355 arbeiders opgeroepen om te stemmen en 1.131 van hen deden dat ook. Het eindresultaat: 74,45 procent stemde voor, 24,3 procent was tegen en 1,25 procent van de stemformulieren werd ongeldig verklaard.

Bedienden en kader

Gisteren werd ook een ontwerpakkoord bereikt voor de bedienden en kaderleden. Dat zal vanaf morgen worden voorgelegd. "Het is even belangrijk om ook op dit tweede referendum een positief antwoord te krijgen om de vooruitgang van het sociaal plan te behouden", zegt de directie van Caterpillar.

Nadien zullen de ontwerpakkoorden in cao's worden gegoten en moet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nog het licht op groen zetten voor de gevraagde brugpensioenregeling. Eerder was er sprake van brugpensioen (SWT) voor de werknemers die minstens 55 jaar waren op het moment van de aankondiging van de sluiting.

"Arbeiders kozen voor minst slechte optie"

De arbeiders bij Caterpillar hebben gekozen voor "de minst slechte optie" door het ontwerp van sociaal akkoord voor de sluiting van de vestiging goed te keuren, zeggen de vakbonden. "Dit verduidelijkt de situatie en zorgt ervoor dat we niet in een gevaarlijke chaos belanden", klinkt het nog.

"Ik blijf ontgoocheld dat het zo ver is moeten komen", zegt Antonio Zonca van de socialistische bond (FGTB). Volgens hem is het maximale uit de onderhandelingen gehaald en wilde de groep Caterpillar niet meer verder gaan. "Ik denk dat we aan het einde waren gekomen van het onderhandelingsproces, nadat we de directie tot twee keer toe de opdracht hadden gegeven om een extra sociale enveloppe te gaan halen bij het bedrijf."

De vakbondsman zegt ook begrip te hebben voor de arbeiders die tegen het ontwerpakkoord stemden. "Een nieuwe job vinden, zeker in de regio Charleroi, is een moeilijke zaak."
Ook de christelijke vakbond (CSC) heeft aandacht voor de neen-stemmers, die met 24,3 procent waren. Dat is een aanzienlijk percentage, zegt Emmanuel Chemello. "We moeten er nu in slagen iedereen te mobiliseren om in leefbare omstandigheden voort te werken tot de sluiting. De directie wil immers dat er nog 200 tot 240 machines gebouwd worden."

De directie van Caterpillar is Gosselies noemde de goedkeuring "een belangrijke stap om op de meest correcte manier deze moeilijke omstandigheden van bedrijfssluiting af te sluiten".
De bedienden en kaderleden van de producent van graafmachines spreken zich de komende dagen uit over een ontwerpakkoord.

2.200 banen

Caterpillar kondigde op 2 september vorig jaar aan de productiesite in Gosselies te willen opdoeken. Er staan 2.200 directe banen op het spel.

Donderdag zitten vakbonden en directie van de site opnieuw samen.

Meest gelezen