Berlijn roept Turkse ambassadeur op het matje over journalist

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft de Turkse ambassadeur bij zich ontboden. Gabriel wil tekst en uitleg over Deniz Yücel, een Duits-Turkse journalist voor de krant Die Welt, die twee weken geleden in Turkije werd opgepakt op beschuldiging van het promoten van terrorisme.

Volgens de Duitse zender ARD heeft het gesprek tussen minister Gabriel en de Turkse ambassadeur nog geen half uur geduurd. De boodschap zal wellicht erg duidelijk geweest zijn. Duitsland is erg verbolgen over de arrestatie van Deniz Yûcel, een journalist van de krant "Die Welt" die twee weken geleden werd opgepakt in Turkije. Toch is het niet duidelijk of het gesprek iets opgeleverd heeft.

De Turkse autoriteiten hadden Yücel, een 43-jarige correspondent van de Duitse krant "Die Welt", op 14 februari opgepakt nadat hij geschreven had over een aantal mails van de Turkse minister van Energie en schoonzoon van president Erdogan Berat Albayrak. Een links hackerscollectief had de hand kunnen leggen op die mails. In het artikel stelde de journalist dat Albayrak het volk beïnvloedt door valse berichten te twitteren.

Gisteren heeft een Turkse rechtbank beslist dat Yücel, die zowel de Duitse als Turkse nationaliteit heeft, in voorhechtenis blijft tot zijn proces begint. Yücel is de eerste Duitse journalist die vastgehouden wordt in de golf van arrestaties die volgde op de mislukte couppoging vorig jaar.

Yücel wordt beschuldigd van propaganda voor een terroristische organisatie en het aanzetten van geweld. Een voorarrest kan in Turkije vijf jaar duren. De advocaten van de correspondent hebben al beroep aangetekend tegen de beslissing.

Merkel: "Bitter en teleurstellend"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de beslissing al scherp veroordeeld. Ze sprak van een "bitter en teleurstellend" besluit om Yücel in voorhechtenis te houden tot aan zijn proces. 

"Deze maatregel is onevenredig hard, vooral omdat Deniz Yücel zich vrijwillig aan het Turkse justitiesysteem aanbood in het kader van het onderzoek", stelde Merkel. Ze voegde eraan toe dat "de Duitse overheid verwacht dat de Turkse justitie het enorme belang van de persvrijheid in een democratische maatschappij in het achterhoofd houdt wanneer ze de zaak-Yücel behandelt."

Berlijn kan Duitse Turk niet echt helpen

Er dreigt dan wel een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije, toch heeft Berlijn niet veel middelen in handen om Yücel te helpen. De journalist heeft zowel de Duitse als de Turkse nationaliteit en daarom kan hij in Turkije volgens het internationaal recht niet rekenen op Duitse diplomatieke bescherming. Dat zou anders zijn als hij geen Turk was.

Volgens Tagesschau, de nieuwssite van ARD, zit er mogelijk meer achter de kwestie. De Turkse regering zou bewust aansturen op een confrontratie met de Duitse overheid om op die manier de anti-Turkijestemming in de Bondsrepubliek te stimuleren en van de weersomstuit de Duitse Turken aan te zetten tot solidariteit met de regering van Tayyip Erdogan in Turkije. In Duitsland leven veel mensen van Turkse afkomst.

Meest gelezen