Breuk van kartel CD&V/N-VA slaat diepe wonden bij CD&V: "Er zijn tranen gevloeid"

In "Wissel van de macht" zien we vanavond hoe het Valentijnskartel tussen CD&V en N-VA barst. De breuk slaat diepe wonden binnen CD&V. "Het moeilijkste moment uit mijn carrière", vertelt Yves Leterme . "Er zijn wonden geslagen tussen Yves en mij", geeft Kris Peeters toe. Tussen de twee CD&V'ers komt het nooit meer echt goed.

We schrijven 14 februari 2004. Het Valentijnskartel tussen CD&V en N-VA is geboren, een kartel dat het politieke landschap zal herverkavelen. "Toch is het eerder een marriage de raison dan een marriage de coeur", legt Marc Van De Looverbosch uit in "De ochtend" op Radio 1. "De twee partijen kwamen in 2003 heel slecht uit de oppositie en worden zo in elkaars armen gedreven."

Het blijkt het begin van een succesformule en het kartel timmert aan succes na succes met als hoogtepunt de verkiezingen in 2007, waarin Yves Leterme maar liefst 800.000 stemmen binnenrijft. "Yves Leterme won de verkiezingen en het boekhoudertje uit de Vlaanders wordt een god in Vlaanderen."

Diepe wonden binnen CD&V

"Maar er vindt een omgekeerd Koning Midaseffect plaats", zegt Van De Looverbosch. "Hij had goud in handen en dat verandert in lood." De onderhandelingen worden één lange lijdensweg voor Leterme en de regering (en het kartel) breekt op het communautaire akkoord.

Tijdens een historisch partijcongres zegt N-VA alle vertrouwen op in de regering-Leterme en breekt het kartel. Dat veroorzaakt een shock bij CD&V en zorgt voor diepe wonden in de partij. 

Kris Peeters wil immers koste wat het kost doorgaan met de gesprekken tussen Vlaanderen en Wallonië - iets waar N-VA faliekant aan twijfelt - waarop Peeters tijdens een dramatisch partijbestuur het kartel CD&V/ N-VA opdoekt. Daarmee verzet hij zich frontaal tegen Yves Leterme, die het kartel als zijn geesteskind beschouwt.

Diepe wonden worden geslagen tussen de twee CD&V'ers en het komt nooit meer echt goed tussen hen. Dat geven ze ook allebei toe in "Wissel van de macht": "Er zijn tranen gevloeid", vertelt Peeters. "Het was het moeilijkse moment uit mijn carrière", klinkt het bij Leterme. En Peeters geeft toe dat "er wonden geslagen zijn tussen Yves en mij."

"Doping van de politiek"

De rest van de geschiedenis kennen we. "Na de breuk durft N-VA te kiezen voor de stand-alone position", verklaart Van De Looverbosch. "Eigenlijk heeft CD&V de N-VA als een monstertje in een kooi gestopt, het gevoed en grootgebracht. Tot het monster uit zijn kooi breekt..."

Van De Looverbosch noemt dit ook wel eens de "doping van de politiek". "Een grote partij op retour probeert via politieke doping een nieuwe, kleine partner erbij te halen. Maar na de breuk wordt die kleine partner een soort koekoeksjong die de grote partner opeet."

De aflevering van "Wissel van de macht" ziet u vanavond op Canvas om 21.15 en is ook te bekijken via VRT NU.

Kartel tussen CD&V en N-VA barst

Meest gelezen