Farage wil enige Lagerhuislid van Ukip eruit gooien

Nigel Farage, de voormalige leider van UKIP, vindt dat de partij beter af zou zijn zonder Douglas Carswell, het enige Lagerhuislid van de rechts-populistische en eurosceptische United Kingdom Independence Party.
Douglas Carswell en Nigel Farage (archieffoto)

Na het verlies van huidig partijleider Paul Nuttall bij de tussentijdse verkiezingen in Stoke-on-Trent wordt UKIP verteerd door intern geruzie. Nigel Farage, die vorig jaar ontslag nam na het brexit-referendum, scheldt Douglas Carswell uit voor blingbling-mannetje van de Tory's (Carswell is in 2014 overgelopen van bij de Conservatieven, nvdr.).

Farage en Carswell zijn al langer geen al te beste maatjes, maar het zit er nu bovenarms op tussen de twee na gelekte mails van Carswell waaruit zou blijken dat hij zou hebben geprobeerd de benoeming van Farage tot Ridder van de Orde van het Britse Rijk te verhinderen. Voor Farage is de maat vol: hij verwijt Carswell de partij voortdurend te beschadigen. "Hoe kunnen we iemand in het Lagerhuis ons laten vertegenwoordigen die openlijk probeert de partij te beschadigen?", vraagt hij zich af.

Carswell ziet geen enkele reden om uit UKIP te stappen. Gisteren deelde hij een nieuwe plaagstoot uit op Twitter tegen "ridder (knight) Farage".

(Lees verder onder de tweet)

Na de electorale opdoffer in Stoke-on-Trent opperen sommige UKIP-leden dat het misschien beter is om terug te keren naar de harde partijlijn in plaats van Labour-kiezers proberen los te weken. Anderen voeren dan weer aan dat UKIP wordt beschadigd doordat Nigel Farage zo vaak optrekt met de Amerikaanse president Donald Trump.

Zelf spreekt Farage zijn steun uit voor zijn opvolger Nuttall, maar hij waarschuwt om niet te veel naar het midden  op te schuiven. "Als UKIP zoals de anderen probeert te worden, wordt het niks", zegt hij. Daarmee maakt hij ook duidelijk dat hij nog altijd veel te zeggen heeft binnen de partij. 

Meest gelezen