Generaals roepen Trump op om niet te besparen op buitenlandse hulp

Maar liefst 121 hooggeplaatste Amerikaanse militairen op rust hebben de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om niet te besparen op het budget voor diplomatie en ontwikkelingshulp. Die fondsen zijn "van kritiek belang om de Verenigde Staten veilig te houden", zeggen de generaals en admiraals.

De 121 gepensioneerde militairen richten zich in een brief (pdf) aan het Congres, minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, minister van Defensie James Mattis en de kersverse nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster. De brief werd onder anderen ondertekend door voormalig CIA-directeur David Petraeus en James Stavridis, de voormalige opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten.

"We weten vanuit actieve dienst dat veel van de crisissen die onze natie het hoofd moet bieden, niet alleen een militaire oplossing hebben", luidt het. Als voorbeelden halen de generaals onder meer het verslaan van terreurgroep Islamitische Staat (IS), pandemieën zoals de ebola-uitbraak vermijden en de vluchtelingencrisis aan.

Amerikaanse ontwikkelingsagentschappen zijn "van kritiek belang om conflicten en het risico onze mannen en vrouwen in uniformen in gevaar te brengen, te vermijden", klinkt het. "De strijdkrachten zullen de strijd tegen het terrorisme leiden op het slagveld, maar hebben sterke burgerpartners nodig in de strijd tegen de drijfveren van extremisme: kansarmoede, onveiligheid, onrechtvaardigheid en wanhoop."

Defensiebudget

De brief van de militaire topfiguren is een reactie op president Trump die gisteren te kennen gaf het budget van Defensie met 54 miljard te zullen verhogen "voor de heropbouw van het leger". Dat ten koste van andere ministeries en overheidsinstanties. Onder meer op vlak van buitenlandse hulp komt er een "aanzienlijke daling".

De regering-Trump zal haar begroting in maart indienen in het Congres.

Meest gelezen