Kudde journalisten verdringt zich voor Le Pen

Marine Le Pen wil de subsidiëring van de landbouw bij Europa weghalen en verfransen. Die oproep heeft de Franse presidentskandidate gedaan tijdens een druk bijgewoond bezoek aan het landbouwsalon van Parijs. Het Europese subsidiebeleid noemde ze een volledige mislukking.
AFP or licensors

Met minder dan twee maanden te gaan, draait de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen op volle toeren. Dat was vandaag ook te zien op het landbouwsalon in Parijs. 

Het had iets van een kudde vanochtend: tientallen journalisten die zich verdrongen rond de extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen tijdens haar bezoek aan het salon. Op beelden van tv-zender France 3 is te zien hoe fotografen en cameramannen probeerden Le Pen in beeld te krijgen terwijl ze tussen de koeien stond en met mensen uit de landbouwsector praatte.

Op de beelden is te zien hoe verschillende journalisten in het gedrang op de grond vielen. Op een bepaald moment is ook te zien hoe de hele groep met zijn rug vlak bij een stand met koeien staat en maar ternauwernood ontsnapte aan een koe die in hun richting plaste.

 

“Volledig mislukt”

Wat Le Pen temidden die dolle persmeute zei, was eigenlijk al langer bekend uit haar anti-Europese discours. Eind vorige week zei Le Pen dat ze een einde wil maken aan de Europese Unie. Toegepast op het landbouwbeleid wil Le Pen het subsidiebeleid weghalen bij de EU. Het Europese subsidiebeleid bestempelde de politica vanochtend ronduit als volledig mislukt.

Die mislukking is volgens Le Pen te wijten aan de manier waarop de subsidies verdeeld worden. Nu is het zo dat Europa leidend is bij de verdeling van de grote landbouwsubsidiepot en dat EU-lidstaten zelf geen subsidies meer geven. Le Pen wil die macht bij Europa weghalen en brak vanochtend een lans voor een “nationaal landbouwbeleid, zodat we zelf kunnen bepalen waar de hulp naartoe gaat”. Ze wil de boeren minder per hectare en meer hoofdelijk helpen.

Supermarkten

Le Pen verkondigde dat ze de landbouwsteun wil verfransen en een einde wil maken aan “oneerlijke concurrentie en vrijhandelsakkoorden”. In haar kritiek wees ze hierbij ook de supermarkten als schuldigen aan van de problemen van de Franse boeren.

Net als in andere Europese landen staan de Franse boeren onder druk, omdat de supermarktketens zo laag mogelijke prijzen bedingen. Daar voeren de landbouwers al jaren lang actie tegen. Le Pen belooft dat de boeren weer een beter loon. Le Pen wil daartoe dus een meer protectionistische koers gaan varen.

Kritiek

Le Pen is lang niet de enige politica die zich dezer dagen laat zien op de landbouwbeurs. De huidige minister van Landbouw, Stephane Le Foll, counterde Le Pens kritiek op het huidige landbouwbeleid. Volgens de minister zouden de boeren door Le Pens gesuggereerde beleid niet meer internationaal kunnen concurreren.

Ook uit niet-politieke hoek kwam er kritiek op de beloftes van Le Pen. Verschillende boeren zeiden tegen het Franse persagentschap AFP dat ze Le Pen niet geloven. “Het zijn beloftes, zoals de anderen”, reageerde een rundveehouder laconiek. Een andere boer stelde dan weer dat de koers die Le Pen wil varen rampzalig zou zijn voor de boeren. “Wij zijn afhankelijk van de Europese subsidies.” “Ze is heel populistisch. Wat ze zegt lijkt heel interessant, maar wat ze voorstelt is te simplistisch”, klinkt het bij nog een andere kritische boer.

Op de beurs werd ook openlijk geprotesteerd tegen Le Pen. Zo scandeerde een uitgever van landbouwuitgaven anti Le Pen-kreten die verwezen naar het gerechtelijk onderzoek dat naar haar loopt. Daarnaast zette de ordedienst van Le Pens Front National twee feministische demonstranten buiten.

Meest gelezen