Proces tegen 330 verdachten van staatsgreep in Turkije start in Ankara

In een speciaal daartoe gebouwde rechtszaal nabij de Turkse hoofdstad Ankara is het tot nu grootste proces begonnen tegen verdachten van de mislukte coup van 15 juli vorig jaar in Turkije. Ze riskeren straffen van meerdere keren levenslang.

Niet minder dan 330 beschuldigden, overwegend uit een militaire school, riskeren elk meerdere levenslange gevangenisstraffen voor veronderstelde banden met de couppoging door een fractie van het leger. Volgens president Erdogan was de staatsgreep het werk van de in de VS in ballingschap levende prediker Fethullah Gülen.

De tenlastelegging luidt "poging tot omverwerping van de grondwettelijke orde" en "lidmaatschap van een terroristische organisatie".

Volgens het staatspersbureau Anadolu zitten 243 van de beschuldigden in voorlopige hechtenis. De mislukte coup heeft tot een nooit geziene operatie geleid waarbij meer dan 43.000 mensen zijn gearresteerd. Tienduizenden anderen, onder meer rechters en leraars, verloren hun baan wegens vermeende banden met de Gülen-beweging.

Misleid door oversten?

De eerste verdachte bevestigde dat de soldaten tijdens de nacht van de staatsgreep munitie hadden gekregen en dat hun door hun oversten verteld werd dat er een terroristische aanslag had plaatsgevonden.

Andere beschuldigden bevestigden dat verhaal. Een van hen zei dat zijn bevelhebber hen gezegd had zich klaar te houden voor een mogelijke aanval. Nog een andere soldaat vertelde dat een luitenant-kolonel zei dat er buiten aanvallers waren en dat zij de veiligheid van het volk moesten verzekeren. "Wij hebben jullie hiervoor getraind, gebruik je wapens indien nodig." Volgens de beklaagden waren er bij de mensen op straat sommigen die hen aanvielen en anderen die hen beschermden.

Het is niet het eerste proces tegen vermoedelijke sympathisanten van de staatsgreep, maar wel het grootste. In andere processen is tot nu toe nog maar één veroordeling gevallen: twee soldaten kregen levenslang.

Meest gelezen