Regelmatige bloedtest kan tumoren aan eierstokken in vroeg stadium opsporen

Een viermaandelijkse bloedtest kan tumoren aan de eierstokken in een vroeg stadium opsporen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Journal of Clinical Oncology. De test zou vooral interessant zijn voor vrouwen met een verhoogd risico op de ziekte. Bij een gebrek aan een screeningsmethode krijgen zij nu vaak de raad om hun eierstokken en eileiders preventief te laten verwijderen. Wanneer tumoren sneller opgespoord worden, kunnen ze ook sneller behandeld worden.
CAVALLINI JAMES / BSIP

Statistisch gezien lopen 2 op de 100 vrouwen de kans om tijdens hun leven kanker aan de eierstokken te krijgen. Het onderzoek richtte zich op vrouwen die een verhoogd risico van 1 op de 10 vertonen. Ruim 4.300 vrouwen verspreid over 42 gezondheidscentra in het Verenigd Koninkrijk namen eraan deel.

Concreet werd bij hen drie keer per jaar het bloed onderzocht op de aanwezigheid van CA125, een stof die wordt aangemaakt door het eierstokkenweefsel. Een verhoogde aanwezigheid van de stof wijst op de aanwezigheid van een tumor. Sommige vrouwen moesten op aanraden van de artsen ook een scan (jaarlijks) en een operatie ondergaan.

Tijdens de driejarige onderzoeksperiode en het daaropvolgende jaar werd bij 19 vrouwen een tumor vastgesteld. Tien daarvan waren nog in een vroeg stadium. Tijdens de daaropvolgende vijf jaar werden nog eens 18 gevallen ontdekt maar slechts 1 daarvan bevond zich in een vroege fase.

Langere onderzoeksperiode nodig

Vrouwen die een verhoogd risico op kanker aan de eierstokken vertonen, kregen tot nog toe de raad om hun eierstokken en eileiders preventief te laten verwijderen. Maar dat brengt ook de menopauze op gang, waardoor jongere patiëntes met een kinderwens voor een dilemma geplaatst werden.

De onderzoekers dringen echter aan op voorzichtigheid. Zij benadrukken dat er een langere onderzoeksperiode nodig is om te weten of de nieuwe methode echt levens kan redden.

Wel zijn ze het erover eens dat een bloedonderzoek effectiever is dan het alert zijn voor bepaalde symptomen*. Wereldwijd sterven elk jaar ongeveer 240.000 vrouwen aan de ziekte. Het is de zevende meest voorkomende kanker.

Mogelijke symptomen van kanker aan de eierstokken

Mogelijke symptomen van kanker aan de eierstokken:

  • een constant opgeblazen gevoel
  • een opgezwollen maag
  • een onaangenaam gevoel in de maag of het bekken
  • snel voldaan zijn tijdens het eten, of een gebrek aan eetlust
  • vaker dan normaal het gevoel hebben te moeten plassen

Meest gelezen