Ruim 700 bestuurders moeten rijbewijs inleveren na rijgeschiktheidstest

Het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing van het BIVV (CARA) testte vorig jaar 7.150 mensen op hun rijvaardigheid. Uiteindelijk kreeg ongeveer 10 procent van de deelnemers de vraag hun rijbewijs in te leveren omdat ze "rijongeschikt" werden verklaard.

Artsen zijn verplicht om mensen met bepaalde medische aandoeningen, waardoor een veilige deelname aan het verkeer in gedrang komt, door te sturen naar CARA. Het gaat onder meer om mensen met een locomotrische stoornis, mensen die niet voldoen aan de normen van het zicht, mensen met een cognitieve functiestoornis of mensen met een implantaat of orgaantransplantatie. Ook rechters en verzekeringsmaatschappijen kunnen iemand doorverwijzen naar het centurm.

Deze mensen worden dan door een dokter, psycholoog en expert van het CARA getest op hun ruimtelijk inzicht, concentratie- en reactievermogen en rijgedrag. Bedoeling is niet om die mensen sowieso af te keuren, maar eerder om oplossingen te vinden.

Wie alsnog rijongeschikt verklaard wordt, moet binnen de vier dagen zijn rijbewijs inleveren. Er zijn echter geen sancties voor wie dat niet doet. Het BIVV vermoedt dat het om een klein aantal mensen gaat. "Als ze een ongeval veroorzaken, zijn ze ook niet verzekerd", leggen ze bij het BIVV uit. "Een ongeval kan dus bijzonder zware gevolgen hebben."

Meest gelezen