Trump: "Ik denk dat president Obama achter de perslekken zit"

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zit zijn voorganger Barack Obama achter de perslekken vanuit het Witte Huis. Dat heeft hij gezegd in een interview met bevriende tv-zender Fox News aan de vooravond van zijn eerste toespraak tot het Congres. Concrete bewijzen voor zijn beschuldiging bracht hij niet aan.

Donald Trump klonk iets minder fel op Fox News. Toen hij de vraag kreeg voorgeschoteld of hij vermoedde dat president Obama achter het protest tegen hem zat, aarzelde Trump niet. "Nee, ik denk dat hij erachter zit. Ik denk ook dat het er nu eenmaal zo aan toegaat in de politiek."

Daarop legde hij een verband met de perslekken vanuit het Witte Huis. "Je weet nooit wat er juist in de coulissen gebeurt. Je hebt mogelijk gelijk, maar uiteindelijk weet je het nooit. Toch denk ik dat president Obama erachter zit omdat zijn mensen er zeker achter zitten. Sommige perslekken komen mogelijk van die groep. Dat is echt erg want ze zijn niet goed als het aankomt op nationale veiligheid. Maar ik besef dat dit politiek is. En het zal wellicht niet ophouden."

Concrete bewijzen voor zijn beschuldiging bracht Trump niet aan.

(Lees verder onder de video)

Trump blikt vooruit naar toespraak van vannacht

De president blikte vooruit op zijn toespraak die hij later vandaag (vannacht om 3 uur voor ons) zal houden in het Congres. Het gaat om zijn eerste toespraak, een soort beleidsverklaring.

Hij bevestigt dat hij meer aan defensie gaat spenderen. "We hebben geen andere keuze", aldus Trump. Maar niet getreurd: "We zullen het grootste militaire apparaat ooit hebben tegen dat mijn ambtstermijn erop zit."

Hij stelt ook een nieuw plan voor de gezondsheidszorg in het vooruitzicht, want Obamacare is volgens Trump uitgedraaid op een ware ramp. "Wij komen met een plan dat volgens mij fantastisch zal zijn." Ook nu weer weinig concreets. "Gezondheidszorg is een erg complex onderwerp". Dat hij geen vaart maakt met zijn plannen voor de gezondheidszorg, wuift Trump weg. "Vergeet niet dat ik hier nog maar vier weken zit. De anderen hebben er 30 jaar aan gewerkt."

Mildere toon

Ook op het vlak van de aanpak van illegale migranten lijkt Trump zijn toon ietwat te milderen. "We gooien er de slechteriken uit: de bendeleden, de drugsbaronnen en in sommige gevallen de moordenaars." Hij erkent dat hij daarover misschien niet duidelijk heeft gecommuniceerd. Maar één ding weet hij zeker: "In de gemeenschappen waar we de slechteriken uitzetten, zijn ze erg erg tevreden."

Tegenover de pers wordt de soep vandaag ook minder heet opgediend. "Waarom ik niet naar het correspondent's dinner ga? Ik ben geen hypocriet. Ik ben niet goed behandeld door de pers, en dat is oké voor mij. Naar eigen zeggen kan Donald Trump wel degelijk kritiek verdragen. "Als je een fout maak, begrijp ik dat ze je aanvallen. Maar als ze verhalen beginnen te verzinnen..."

Meest gelezen