Van retro Nokia gsm's tot slimme trouwjurken: dit is het Mobile World Congress

Liefhebbers van de laatste technologische snufjes strijken dezer dagen neer in Barcelona, voor het Mobile World Congress. Op de grootste mobiele technologiebeurs ter wereld stellen producenten hun nieuwste technologische producten voor. Collega Maarten Lauwaert leidt u rond en gaat na welke snufjes ons leven straks een stuk makkelijker moeten maken.

Maarten Lauwaert is sinds 2017 digitaal strateeg voor de digitale kanalen van VRT Nieuws. Hiervoor werkte hij mee aan tal van innovatieve digitale projecten op VRT. 

It's the woman! The woman! Een groep mannen in strakke pakken wijst geagiteerd naar een oude Spaanse vrouw die de bus uitvlucht. De andere reizigers kijken verward rond zich heen. Een Aziatische man duikt de straat op, en grijpt zijn state of the art smartphone uit de handen van de grijpgrage vrouw. Seconden later is de vrouw omringd door de Barcelonese policia. 

Ik ben, samen met de meeste anderen op deze bus, op weg naar het Mobile World Congress, dat georganiseerd wordt in Barcelona. Ergens halverwege de rit wordt de botsing tussen de booming business die de mobiele industrie is, en Spanje, het land in crisis, duidelijk.

Eenmaal gearriveerd aan het complex Fira Barcelona, waar het Mobile World Congress neerstrijkt deze week, is deze dualiteit niet langer zichtbaar. Enkel nog mannen en vrouwen in dure pakken, met nog duurdere mobieltjes. 
(lees verder onder de foto)

Het Mobile World Congress is de grootste beurs voor mobiele toestellen ter wereld. Het wordt georganiseerd door een organisatie die de belangen van mobiele operatoren vertegenwoordigd, de GSMA, iets korter voor de GSM Associatie.
Tot en met donderdag worden hier de meest innovatieve technologieën, de meest exclusieve toestellen en gekste gadgets gedemonstreerd. En je kan hier uiteraard ook Pokemon vangen. 
(lees verder onder de foto)

Veel van de items die hier tentoongesteld worden komen pas over een paar maanden op de markt, andere producten laten misschien nog jaren op zich wachten, en hier en daar krijgen we iets te zien waarvan we nu al weten dat het nooit in de winkel zal belanden.

Op het Mobile World Congress kan je telefoons zien. Heel veel telefoons. Alle mobiele telefoonbouwers presenteren hier hun nieuwste toestellen. Eentje met een scherm dat net iets groter is dan het vorige model, eentje waarvan de batterij enkele minuten langer meegaat, of eentje waarvan de camera best wel wat scherper is dan de vorige versie. 

De bezoekers testen met graagte alle toestellen uit, maar je merkt aan de reacties dat er een bepaalde gelatenheid is ontstaan bij het aanschouwen van de strijd om de beste smartphone. En met een overvloed aan toestellen die allemaal enigszins op elkaar lijken, wordt het moeilijk om de aandacht te trekken. 
(lees verder onder de foto)

Daar heeft Nokia dan weer geen last van. Zij tonen ook een hoop nieuwe toestellen, maar het hebbedingetje dat de meeste aandacht trekt, is de bezwaarlijk innovatief te noemen Nokia 3310. Klein, met een batterij die een maand meegaat en je kan er Snake op spelen. De concurrentie krabt zich in het haar, terwijl ze de menigte zien spelen met het als speelgoed aanvoelend mobieltje. 
(lees verder onder de foto)

Een feature phone, noemen ze dat hier: een telefoon die features aanbiedt zoals online surfen, maar niet zoveel kan als een echte smartphone. Een andere telefoonbouwer die hier best wel wat aandacht krijgt is Blackberry. Dat andere bedrijf dat zo goed als ten dode opgeschreven was. Ook zij brengen iets uit dat zeer retro aanvoelt: een echte nieuwe Blackberry, met fysiek toetsenbord. 

Terwijl toestellen als de Nokia 3310 of de Blackberry KEYone zich focussen op gebruiksgemak bij het typen, bieden de andere smartphones heel andere mogelijkheden aan. Virtual Reality bijvoorbeeld. Want met een toestel in huis dat bijna zo krachtig is als een computer, hoef je zelfs je televisietoestel niet meer aan te zetten. 

Virtual Reality is hier alomtegenwoordig, met tientallen toepassingen, van het besturen van drones tot het herbeleven van een Formule 1 - race.
(lees verder onder de foto)

Of wat dacht u van "mixed reality", waar je zelf de hoofdrol kan spelen in een interactieve film. Ook al moet je daarvoor wel je woonkamer helemaal groen verven. 

En voor zij die vinden dat Virtual Reality maar een eenzame bedoening is, zijn er ook hele nieuwe toepassingen. Dankzij 5G, de supersnelle draadloze internetverbinding die hopelijk snel de huidige 4G zal vervangen, wordt hier gedemonstreerd hoe we binnenkort misschien wel gezellig samen kunnen gaan spelen in een virtuele speeltuin. Ook al zijn we eigenlijk kilometers van elkaar verwijderd. 

Maar het blijft hier niet bij gsm's. Mobiel is al lang niet meer gewoon draagbare telefoontoestellen. De technologie van de nabije toekomst zit overal, van je kleren tot in je oren. Wearable tech, the internet of things, of simpelweg een internetchip in alles wat los of vaststaat is de toekomst. Of het nu gaat over slimme uurwerken, slimme kledij of zelfs slimme zeehonden, alles wordt binnenkort geconnecteerd. 
(lees verder onder de foto)

De mogelijkheden zijn uitgebreid en soms ook best wel vergezocht. Of had u al ooit nood gehad aan een oplichtende trouwjurk waarvan de kleur aanpast aan je humeur? 
(lees verder onder de foto)

En ook de traditionele invoermethodes zoals toetsenbord of touchscreen moeten eraan geloven. Want waarom nog een touchscreen in huis halen, als je gewoon wat op je tafel kan tokkelen? Sony brengt binnen enkele maanden een projector uit die een volwaardige Androidcomputer op je tafel of muur projecteert, en meteen ook kan zien waar je de projectie aanraakt. 

De Mobile World beurs staat in de eerste plaats in het teken van de mobiele telefonie, maar het is duidelijk dat de industrie een pak verder geëvolueerd
is 

Meest gelezen