Van Volcem (Open VLD): "Homans zou beter Integratie en Inburgering aan haar laten voorbijgaan"

In een opmerkelijke tweet suggereert Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) dat minister Liesbeth Homans (N-VA) beter afstand zou doen van twee bevoegdheden, omdat ze zou polariseren. Open VLD laat weten dat Van Volcem enkel in eigen naam spreekt.

"Homans zou beter bevoegdheid integratie en inburgering aan haar laten voorbijgaan. Herschik bevoegdheid @GeertBourgeois." Dat twitterde Mercedes Van Volcem vanochtend aan het adres van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

In een volgende tweet schreef het liberale parlementslid dat Homans volgens haar "eerder polariseert dan constructief oplost". Later suggereerde ze nog grappend dat Homans "misschien ergens een lijst kan trekken".

De tweets moeten o.a. gezien worden in het licht van de discussie die Homans het afgelopen weekend deed opwaaien over Unia.

Aan onze redactie zegt Van Volcem dat Homans zich toch eens zou moeten bezinnen over haar manier van aanpak. "Ze moet niet polariseren, want dat leidt tot geen enkele oplossing. We hebben in onze samenleving net behoefte aan meer nuance en minder polarisering en ik denk dat Homans als bevoegd minister het goede voorbeeld zou moeten geven."

Geen partijstandpunt

Open VLD-fractieleider Bart Somers laat intussen weten dat Van Volcem niet in naam van Open VLD of de Open VLD-fractie spreekt. "De enige plaats waar ministers en parlementsleden ten gronde over feiten en de interpretatie ervan debatteren, is het parlement. Niet in de kranten. En dat debat zal in de komende weken in het parlement gevoerd worden", aldus nog Somers.

De tweets en uitspraken van Van Volcem hebben niettemin kwaad bloed gezet bij N-VA. "Dat komt dan uit de mond van een coalitiepartner!? Zeer collegiaal", reageert Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde. Om er nog fijntjes aan toe te voegen dat de liberalen "niet nodig (waren) voor een Vlaamse meerderheid".

Herschikking regering niet aan de orde

"Een ontslag binnen de regering of een herschikking van bevoegdheden is niet aan de orde", zegt CD&V-fractieleider Koen Van Den Heuvel in reactie op de tweet van Open VLD-parlementslid Mercedes Van Volcem.

"We betreuren de polarisering die zich aan het afspelen is. Als partij van het midden is dat niet ons ding", reageert Koen Van Den Heuvel van CD&V. "Wij denken oplossingsgericht en polariseren hoort daar niet bij, dat maakt de oplossingen alleen maar moeilijker."

Toch is een herschikking van de regering niet aan de orde voor CD&V. "Het is wél duidelijk dat er een breed debat zal moeten worden gevoerd in het parlement, zowel rond Unia als rond het standpunt van de minister", besluit de fractieleider.

Oppositiepartijen Groen en SP.A vragen dat het Vlaams Parlement nog deze week vervroegd samenkomt om over de zaak te debatteren. De meerderheidspartijen willen daar niet op ingaan.

Meest gelezen