Vanavond in "Wissel van de macht": het kartel CD&V/N-VA breekt

In 2003 krijgen N-VA en CD&V teleurstellende verkiezingsresultaten te verwerken. Na 4 jaar beuken in de oppositie verliest CD&V zelfs nog een procentje en N-VA blijft als nieuwe partij onder de kiesdrempel van 5 procent, alleen Geert Bourgeois haalt het. Die tegenslag drijft beide partijen in elkaars armen. In "Wissel van de macht" op Canvas ziet u vanavond dat het huwelijk tussen beide partijen geen lang leven beschoren was.

Op Valentijnsdag 2004 sluiten Yves Leterme en Geert Bourgeois een mariage de raison: CD&V wil relevant blijven en N-VA wil overleven. Het kartel moet een grote centrumpartij worden en zo de macht heroveren. Ze engageren zich om niet in een federale regering te stappen zonder grote staatshervorming. De Vlaamse verkiezingen van 2004 worden de eerste lakmoesproef voor het kartel dat campagne voert met de splitsing van Brussel Halle Vilvoorde: 5 minuten politieke moed. 

Het kartel CD&V/N-VA verslaat de paarsgroene coalitie in Vlaanderen en Yves Leterme wordt minister-president. Hij introduceert 2 goudhaantjes in zijn regering: Inge Vervotte en Kris Peeters. Bourgeois wordt minister voor de N-VA. Vanaf dan treedt Bart De Wever voluit in de schijnwerpers als nieuwe voorzitter van N-VA, die het bijzonder goed kan vinden met zijn nieuwe CD&V-collega Jo Vandeurzen. Het kartel boert goed en boekt weer succes bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Die krijgen een staartje bij Open VLD: enfant terrible Jean-Marie De Decker wordt aan de deur gezet en klopt aan bij N-VA. Die overstap zet kwaad bloed bij CD&V, het kartel staat op barsten. De Wever moet inbinden om het kartel te redden.

Hoogtepunt van kartel wordt keerpunt

Intussen wordt Yves Leterme immens populair in Vlaanderen, zo populair dat de CD&V-partijtop hem vraagt om het boegbeeld te worden bij de federale verkiezingen van 2007 als challenger van premier Guy Verhofstadt. Paars krijgt zware klop bij die verkiezingen; Leterme bereikt een bijna goddelijke status met 800.000 stemmen. Hij verlaat samen met Inge Vervotte de Vlaamse regering om een nieuwe federale regering te vormen. Het hoogtepunt van het succes van het kartel wordt meteen ook het keerpunt.

Leterme rijdt zich al formateur verschillende keren vast in het moeras van de communautaire onderhandelingen waar de Franstaligen geen vragende partij voor zijn. De Wever ziet zijn hoop op een grote staatshervorming met de dag verdampen. Alle partijen kapittelen Joëlle Milquet van CDH (Madame Non) als belangrijkste obstakel. Het wordt zo erg dat eind 2007-begin 2008 Verhofstadt als interimpremier het land uit het slop moet halen tot Leterme met Pasen 2008 eindelijk zelf premier kan worden.

Peeters verbreekt kartel definitief

In september 2008 bereiken de communautaire spanningen een kookpunt. De onderhandelingen hebben nog altijd niets opgeleverd en voor N-VA is de maat vol. De partij gelooft niet dat nieuwe pogingen –dit keer van Kris Peeters- om een dialoog te starten tussen Vlamingen en Franstaligen, ook maar iets zal opleveren. Tijdens een groot congres zegt N-VA alle vertrouwen op in de regering Leterme. Het is dan Kris Peeters die de dramatische beslissing neemt om het kartel definitief op te breken. Dat slaat diepe wonden, ook aan de top van CD&V waar Leterme met lede ogen afstand moet doen van zijn kartel dat 4 en een half jaar succesrijk gewerkt heeft.

De breuk van het kartel CD&V/N-VA is een kantelmoment en zal voor een grondige herverkaveling zorgen van het partijpolitieke landschap in Vlaanderen. N-VA gaat alleen door en zet in 2009 een mooi resultaat neer, het begin van een onstuitbare opmars. CD&V verliest stap na stap de rol van leidende partij in Vlaanderen.

Meest gelezen