Wat mogen we verwachten van de maidenspeech van Trump in het Congres?

Vannacht houdt de Amerikaanse president Donald Trump voor de eerste keer een toespraak voor het Congres. Correspondent Björn Soenens noemt het de belangrijkste toespraak van het jonge presidentschap van Trump. Hij moet een meerderheid van de senatoren en de leden van het Huis van Afgevaardigden achter zich krijgen, want zonder hun fiat krijgt hij geen geld los.

"Ze zeggen wel eens van het Congres dat het "the power of the purse" (de macht van de portemonnee, nvdr.) is", aldus Soenens in "Terzake". Voor alles wat hij wil - een muur bouwen aan de grens met Mexico, een begroting, ... -  heeft president Trump het Congres nodig. "Hij zal dus een speech moeten afsteken die verzoenend is, waarbij hij hen niet uitscheldt voor rotte politici die niets gedaan krijgen. Hij zal hen moeten paaien en als het ware verleiden om zijn beleid in effectieve wetten om te zetten."

Enkele hete hangijzers

  • Gezondheidszorg. "De gezondheidszorg wordt steeds meer een molensteen rond de nek", zegt Soenens. "In het vorige Congres hebben  de Republikeinen wel 50 keer geprobeerd om de wet van president Obama af te voeren, maar het is niet gelukt. Nu hebben ze de macht. Nu hebben ze geen excuus meer en zullen ze met een waardig alternatief moeten komen." Bovendien zijn er 20 miljoen mensen die nu verzekerd zijn en die dat vroeger niet waren. Ga je dat nu afpakken?" Het moge duidelijk zijn: de Republikeinen en president Trump zitten met een probleem.
  • Defensie. "Voor het leger is er een toename van 10 procent in de begroting", legt Soenens uit. Dat is zo'n 50 miljard. Dan rijst de vraag onmiddellijk waar je dat geld moet gaan halen. 
  • Begroting. Sommige Republikeinen willen besparen op sociale zekerheid, uitkeringen, pensioenen en allerlei programma's die ze al lang weg willen. "Andere Republikeinen zoals de Trumpisten willen daar net niet aan raken. Trump zegt dat hij nu ook de man van alle arbeiders is en heeft beloofd dat hij niet aan de sociale zekerheid raakt", legt Björn Soenens uit. "Dus zal hij vooral elders moeten schrappen, zoals in kunst, cultuur, Buitenlandse Zaken, buitenlandse hulp of milieubeleid." Daartegen zal uiteraard ook weer protest rijzen.

Moeilijke evenwichtsoefening

Trump zal de Congresleden dus tegemoet moeten komen. "De Congresleden moeten terug naar hun thuisbasis, en die zullen protesteren als lokale programma's worden afgevoerd", verduidelijkt Soenens. "Er is een beetje van een probleem, zou je kunnen zeggen."

Tot nu toe is het heftig geweest. Soenens somt op: "De schandaalsfeer rond de banden met Rusland, een veiligheidsadviseur die ontslag moet nemen, een omstreden inreisverbod en de enorme somberheid die Trump heeft gecreëerd over Amerika als puinhoop."

Het Witte Huis heeft al aangekondigd dat de toespraak van Trump optimistisch wordt. "Trump moet de hand reiken naar iedereen. Er moeten dingen gebeuren", aldus Soenens. "Hij mag de fout niet maken om iedereen weer uit te schelden. Hij zal de hand moeten reiken en de indruk wekken  dat hij er voor iedereen  is." Trump wil immers dingen gedaan krijgen en in de geschiedenisboekjes komen.

Meest gelezen