Winterperiode voor elektriciteit en aardgas verlengd tot eind maart

Tot en met 31 maart mogen de distributienetbeheerders huishoudens niet afsluiten van elektriciteit- en gastoevoer. De zogenoemde winterperiode loopt eigenlijk af op 1 maart, maar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft die periode met een maand verlengd. Hij baseert zich daarvoor op de weersvoorspellingen.

Distributienetbeheerders mogen klanten tussen 1 december en 1 maart niet afsluiten van elektriciteit of aardgas. Dat is zo bepaald in het Energiebesluit. Behalve in uitzonderlijke gevallen, wanneer de veiligheid dat vereist of wanneer er sprake is van fraude of leegstand, mag het wel.

Op basis van de weersvoorspellingen heeft minister van Energie, Tommelein, nu beslist om deze winterperiode te verlengen tot en met 31 maart. "Hiermee willen we voorkomen dat mensen letterlijk in de kou komen te zitten", zegt hij.

Een normale verlenging is voorzien voor veertien dagen. De minister heeft evenwel beslist om de periode te verlengen met 31 dagen. Zo wordt er meer zekerheid gecreëerd voor de burger en administratieve stabiliteit voor de OCMW 's.

Meest gelezen