"China helpt Noord-Korea internationale sancties te omzeilen"

Tegen alle afspraken in helpt China Noord-Korea actief internationale sancties en embargo's te omzeilen. Dat schrijft Foreign Policy op basis van een rapport dat binnenkort zou verschijnen. Peking zou Pyongyang onder meer stiekem toegang geven tot de internationale geldmarkten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een Zuid-Koreaanse man luistert naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op tv.

Wat Noord-Korea betreft, spreekt China met een gespleten tong. Dat moet blijken uit een VN-rapport dat binnenkort zou verschijnen en waarin in detail zou staan beschreven hoe Peking Pyongyang via allerlei omwegen helpt de vele sancties en embargo's die binnen de VN tegen het land zijn afgesproken te ontwijken.

Hoewel de twee landen bondgenoten zijn, schuwt China de jongste tijd officieel nochtans de straffe taal aan het adres van Noord-Korea niet. Vorige maand veroordeelde het land nog net als alle andere leden van de VN-Veiligheidsraad het feit dat het Noord-Koreaanse regime een ballistische raket had gelanceerd.

In werkelijkheid helpt China zijn uiterst gesloten buurland maar al te graag een handje, zo weet Foreign Policy. Zo blijft China en masse kolen, goud en ijzererts uit Noord-Korea invoeren wat het land broodnodige inkomsten oplevert. Daarnaast zouden in China tal van postbusbedrijven actief zijn die in werkelijkheid Noord-Korea de toegang tot de internationale markten verschaffen, met inbegrip van banken waardoor Pyongyang wereldwijd geld kan ophalen.

"Chinese veiligheidsdiensten weten goed genoeg wie wat doet"

Hoewel de VN geen bewijs heeft dat de Chinese overheid deze netwerken actief ondersteunt, menen experts dat de machthebbers in Peking op de hoogte moeten zijn. "De Chinese veiligheidsdiensten weten goed genoeg wie wat doet in het land", zegt William Newcomb, een voormalig lid van het VN-panel dat de sancties tegen Noord-Korea overziet.

Als de inhoud van het rapport klopt, dan betekent dit een tegenslag voor de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil het Noord-Koreaanse regime voort kortwieken met de hulp van China, maar heeft in dat geval een "mol" in zijn midden.

Uit het rapport zou voorts blijken dat Noord-Korea nog steeds een eigen kernwapenprogramma nastreeft.

Meest gelezen