"Hebben we een nieuwe Donald Trump gezien?"

Hebben we een nieuwe president gezien? Dat vraagt Peter Van Aelst, politicoloog aan de Universiteit van Antwerpen, zich luidop af in "De ochtend" op Radio 1. Hij zag een opvallend optimistische Donald Trump het Amerikaanse Congres toespreken. Hij reikte zelfs de hand naar de Democraten, deed een inspanning. "Hebben we een nieuwe Trump gezien? Dan heeft deze president een kans op slagen", besluit Van Aelst.

Trump sprak vannacht een eerste keer het Amerikaanse Congres toe. Van Aelst werkt momenteel aan de Universiteit van Californië en volgde de toespraak nauwgezet. Ook hij was verrast dat Trump mild en positief klonk. "Hij schetste een mooiere toekomst voor Amerika. Hij benadrukte de maatregelen die goed gaan zijn voor de Amerikanen", legt Van Aelst uit. Trump wil in eerste instantie meer geld pompen in defensie, in jobs en in infrastructuurwerken. Maar waar hij dat geld vandaan gaat halen, daarover bleef hij vaag.

De president wil ook Obamacare vervangen door een nieuw plan voor de gezondheidszorg. "We weten intussen dat dat niet evident zal zijn. Miljoenen Amerikanen zijn gehecht aan Obamacare of hebben een bescheiden voorziening. Trump probeerde de mensen gerust te stellen met overgangsmaatregelen", zegt Van Aelst.

"Verdeeld land, maar eerste voorzichtige stap is gezet"

Trump reikt dus de hand naar de Democraten in het Congres. "Maar ik ben niet zeker dat ze die zullen aannemen", nuanceert van Aelst. Zij reageerden in het halfrond door niet te applaudisseren. "Zij zijn kritisch, tegelijkertijd waren ze wellicht ook verrast dat Trump een inspanning deed. Ze kunnen hem op deze speech niet volledig afwijzen in tegenstelling tot zijn vorige optredens waarbij hij hen extreem en negatief aanviel."

Van Aelst vraagt zich luidop af of we een nieuwe Trump hebben gezien. "Dan maakt hij de komende vier jaar een kans op slagen. Als dit eerder de afwijkende houding is en als hij morgen opnieuw gaat tweeten en ruzie gaat maken met allerlei mensen, dan zal het véél moeilijker worden. Amerika is een ongelofelijk verdeeld land. Het zal voor Trump zeer moeilijk worden dat land opnieuw samen te brengen. Maar hij heeft alvast een voorzichtige stap in die richting gezet."

Meest gelezen