"Niemand kan zich onttrekken aan recht gesproken in naam van de Fransen"

De Franse president François Hollande wijst presidentskandidaat François Fillon terecht na diens uithaal naar het gerecht. Fillon zei vanmiddag dat hij onschuldig is in het Penelopegate-schandaal en verwijt het gerecht hem politiek te willen vermoorden. Hollande zegt dat een presidentskandidatuur niemand het recht geeft het werk van politie en gerecht in twijfel te trekken.

"Als hoeder van een onafhankelijk gerecht wil ik waarschuwen tegen elke aanval tegen magistraten die onderzoek voeren", zegt Hollande in een persmededeling. "Een presidentskandidatuur geeft niemand het recht om het werk van politie en rechters in twijfel te trekken, een klimaat van wantrouwen te scheppen of zware beschuldigingen te richten aan het adres van justitie en bij uitbreiding onze instellingen."

Volgens Hollande heeft ook niemand het recht zich aan justitie te onttrekken. Dat is een verwijzing naar de extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen, die heeft geweigerd zich bij het gerecht te verantwoorden omdat ze twee medewerkers ten onrechte met geld van het Europees Parlement heeft betaald.

Ook centrumkandidaat Emmanuel Macron is kritisch voor François Fillon. "Het is een teken dat hij zijn zenuwen niet onder controle heeft, of zelfs een teken van een gebrek aan realiteitszin", zei die tijdens een bezoek aan het Landbouwsalon in Parijs.

Meest gelezen