Belgische militairen boven de 30 jaar kampen met overgewicht

De militairen van het Belgische leger kampen met overgewicht. De gemiddelde BMI (Body Mass Index) ligt op 26,4, terwijl een gezonde BMI onder de 25 ligt. Alleen de militairen jonger dan 30 jaar halen gemiddeld een gezonde BMI-score. Het probleem van het overgewicht bestaat al langer dan vandaag.
AP2005
Er bestaat al een fitheidsprogramma binnen het leger.

De cijfers over de fitheid van de militairen raakten bekend na antwoord van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Alain Top (SP.A). Volgens de cijfers van de minister bedroeg het gemiddelde BMI van de soldaten tussen de 30 en 39 jaar 25,56. Bij de veertigers in het leger neemt het gemiddelde toe tot 26,99 en voor de vijftigplussers ligt dat zelfs op 27,74.

"Tot nu toe zijn er voldoende militairen die fysiek paraat zijn om te functioneren. We weten ook dat er veel ouderen zijn die met een verhoogde BMI zitten. Die hebben natuurlijk al een aantal medisch kwaaltjes en die zijn niet meer in staat de verplichte fysieke proeven af te leggen", zegt Luc Maes van de socialistische legervakbond.

Defensie probeert het al langer bekende probleem van overgewicht aan te pakken met het programma MeNuFit (Medical Nutrition & Fitness). Vanaf 2019 wordt het fitheidsprogramma verplicht voor militairen die twee keer na elkaar niet slagen voor de jaarlijkse fysieke proef.

Meest gelezen