Complimenten geven én ontvangen: hoe moet dat?

Heeft u het al gemerkt? Het is vandaag Complimentendag. Maar hoe geeft u eigenlijk complimenten én hoe neemt u die in ontvangst? Enkele vuistregels door professor Arbeidspsychologie Sara De Gieter (VUB).
© Zoonar/C.Partners - creative.belgaimage.be

Momentje, eerst aan uzelf een complimentje

Voor we overgaan tot de handleidingen over het geven en het ontvangen van complimenten willen we vragen dat u zichzelf een compliment geeft. Want dat doen we te weinig, zei Gina De Groote, initiatiefneemster van Complimentendag, in "Hautekiet" vanochtend. "Onszelf afbreken doen we dan veel makkelijker."

Iets waar professor De Gieter mee instemt. "We zijn vaak heel kritisch voor onszelf: we beseffen vaak niet dat we positieve dingen hebben gedaan. Nochtans kan het geven van een compliment aan onszelf ons gevoel van eigenwaarde verbeteren en ons zelfvertrouwen geven."

Hoe geeft u een compliment?

  • Belangrijk is dat het geven van een compliment op een spontane en oprechte manier gebeurt. U kan uw compliment niet de avond voordien voorbereiden want dat haalt de geloofwaardigheid naar beneden. De ontvangers hebben dat meteen door. Laat uw compliment dus afhangen van het moment.
  • Geef mensen geen complimenten over banale dingen. Wacht uw moment af en kies voor zaken die er echt uitspringen. Geef geen complimenten over zaken die de persoon dagelijks of wekelijks doet.
  • Als u een compliment geeft, laat het dan niet volgen door een "maar...". Dat is iets wat we heel vaak zien bij mensen: een compliment wordt gekoppeld aan onmiddellijke commentaar. Zo kunnen de ontvangers niet genieten van het compliment.
  • Gebruik uw compliment niet om meteen iets te vragen aan die persoon. Ook al is het misschien goedbedoeld, het zal zo niet overkomen.
  • Formuleer uw compliment zo duidelijk en concreet mogelijk. Velen onder ons voelen zich al wat ongemakkelijk bij een compliment, dit gevoel wordt nog versterkt als het compliment niet duidelijk en concreet wordt geformuleerd.

Hoe neemt u een compliment in ontvangst?

  • Onze reflex is vaak dat we een compliment gaan bagatelliseren. "Als iemand je zegt dat je een mooie blouse aan hebt, dan reageren we vaak met zoiets als "oh, het was niet duur." Neem de tijd om te genieten van het compliment en zeg eerder: "Fijn dat je het hebt opgemerkt".
  • Als u een compliment krijgt, hoeft u ook niet per se een compliment terug te geven. Dat haalt de waarde van het gekregen compliment naar beneden en u kan de persoon die een compliment heeft gegeven erg ongemakkelijk doen voelen.
  • Gebruik het compliment niet om iets gedaan te krijgen. "Als je baas je een compliment geeft, gebruik dat moment dan niet meteen om een dag verlof te vragen."

Elke dag een compliment?

Of we moeten proberen om elke dag minstens één compliment te geven? "Neen. Je kan jezelf beter voornemen om meteen iets te zeggen als je iets positiefs aan de ander opmerkt", besluit De Gieter.

Meest gelezen