De drie van Ward Verrijcken: "Alles loopt uit de hand in "Trainspotting 2""

Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft uit de bioscoopoogst van deze week "T2 trainspotting", "20th century women" en de Belgische film "My first highway" aangestipt. "Drie films uit alle uithoeken van de wereld met daarbij een Vlaamse film, altijd interessant. Het zijn alweer drie opties om deze week een, twee of drie keer naar de bioscoop te gaan", aldus Verrijcken.

T2 trainspotting (VK)

regie Danny Boyle
met Ewan McGregor, Kelly Macdonald, Ewen Bremner, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller, Shirley Henderson

“T2” is de hippe afkorting van “Trainspotting 2” en dan zitten we bij het vervolg op de cultfilm “Trainspotting” uit 1996. Twintig jaar na ja de dolle toestanden van weleer komt Renton terug van Amsterdam naar Edinburgh. Hij botst er op zijn vrienden van weleer: Spud, Sick Boy en de psychopaat Begbie.

Hun weerzien loopt helemaal uit de hand, zeker wanneer de heren beslissen om een bordeel uit te baten. Ze kunnen ook niet van de drugs afblijven.

“Trainspotting 2” drijft helemaal op de nostalgie van de originele film. De film is wat trager dan de originele film, maar dat is gepast omdat het over “middle aged guys” gaat. Het zijn vier volwassenen die weigeren hun volwassenheid te aanvaarden.

Het is een goede film geworden, al ontbreekt de hype uit 1996.

20th century women (VS)

regie Mike Mills
met Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup, Lucas Jade Zumann, Alison Elliott, Thea Gill, Vitaly Andrew LeBeau

Een ongewone, maar ook heel grappige en ontroerende familiekroniek is “20th century women” met Annette Benning in de hoofdrol. Ze speelt de vrijgevochten Dorothea in 1979 ergens in Californië.

Ze voedt op haar eentje haar tienerzoon Jamie op. Ze wil hem het echte leven laten leren kennen door hem te omringen met de huurders in haar grote huis: een klusjesman en twee jonge vrouwen.

“20th century women” is geen traditionele vertelling. Het zijn fragmenten uit het leven van de personages. De film is heel goed gemaakt. De sfeer van eind de jaren 70 is prachtig in beeld gebracht.

Vooral Annette Benning is fenomenaal in de hoofdrol. Het is absoluut een schande dat ze geen Oscarnominatie heeft gekregen voor de vertolking van de hoofdrol in “20th century women”.

My first highway (Bel)

regie Kevin Meul
met Ruth Becquart, Romy Lauwers, Natali Broods, Victor Solé, Mathias Sercu, Aaron Roggeman

En dan is er ook “My first highway”. Dat is het langspeelfilmdebuut van de Vlaamse regisseur Kevin Meul. Meul won de afgelopen jaren al heel wat prijzen met zijn kortfilms.

“My first highway” gaat over de 16-jarige Benjamin die tegen zijn zin op vakantie gaat met zijn ouders. Ze verblijven in Spanje op een camping. Daar ontmoet hij de mooie Anabel. Hij beleeft met haar een onschuldige vakantieliefde, maar dan verleidt ze hem om gevaarlijke en zelfs misdadige dingen te doen.

Het is een intrigerende film geworden. De film gaat over je onschuld definitief verliezen en met pijn in het hart afscheid nemen van je kindertijd.

Meest gelezen