De zeven zwakke punten in de verdediging van François Fillon

François Fillon, de presidentskandidaat van "Les Républicains", verwijt het Franse gerecht hem politiek te willen vermoorden en houdt bij hoog en bij laag vol dat hij onschuldig is. "Mijn waarheid is dé waarheid", zei hij vanmiddag. Alleen blijkt die waarheid heel wat blinde vlekken te vertonen. Vervelend voor een presidentskandidaat die zich aan de kiezer heeft voorgesteld als een "Monsieur Propre". Waarover is Fillon zoal onduidelijk in verband met Penelopegate? Le Monde lijstte een en ander op.

Tewerkstelling eega stopt net voor dat moet worden aangegeven

Het is intussen genoegzaam bekend dat François Fillon zijn echtgenote Penelope heeft tewerkgesteld als medewerkster toen hij parlementslid was. Aan die tewerkstelling komt een eind in november 2013, twee maanden voor een wet van kracht wordt die parlementsleden verplicht de identiteit van  hun medewerkers bekend te maken.

Een doelbewuste strategie of louter toeval? In elk geval was parlementslid Fillon geen voorstander van de wet.

Verschillende versies over duur van tewerkstelling

Aanvankelijk gaf François Fillon toe dat zijn vrouw bij hem in dienst is gekomen in 1997, na het vertrek van een vorige medewerker. Een tiental dagen later geeft hij toe dat haar tewerkstelling eigenlijk al in 1988 was begonnen, nadat ze als vrijwilliger voor hem had gewerkt. Uit documenten die hij zelf op zijn website plaatst, blijkt echter dat mevrouw al sinds 1986 een salaris ontvangt.

Was Fillon van de wijs door de beschuldigingen, zoals hij zelf heeft gezegd? 

Veel onduidelijkheid over wat mevrouw Fillon juist deed

"Ik ben nooit zijn assistent geweest, of iets dat ook maar in die richting gaat. Ik heb me ook nooit beziggehouden met zijn communicatie", zei Penelope Fillon in 2007 tijdens een interview met de Britse krant Sunday Telegraph. Volgens François Fillon bedoelde ze daarmee dat ze niet in een ondergeschikte positie stond.

In hetzelfde interview zegt mevrouw Fillon dat ze is herbegonnen met haar literatuurstudies en dat ze tevreden is weer te kunnen werken en denken. Ze zegt ook dat haar kinderen haar "alleen als moeder" hebben gekend. Zoiets kan vreemd klinken uit de mond van iemand die jarenlang als parlementair medewerkster heeft gewerkt.

Veel onduidelijkheid over loon en vergoedingen

Volgens Le Canard Enchainé heeft mevrouw Fillon zo'n 900.000 euro gekregen voor haar werk. Zelf zegt Fillon dat het hier over een brutobedrag gaat, en dat zijn vrouw een gemiddeld maandloon van 3.677 euro netto kreeg. "Gerechtvaardigd", vindt hij dat. Andere parlementaire medewerkers in Frankrijk blijken gemiddeld 3.358 euro netto te verdienen.

Later onthult Le Canard Enchainé dat er ook twee ontslagvergoedingen zijn uitbetaald, voor een totaal van 45.000 euro. Fillon ontkent en zegt dat het gaat over slechts 7.754 euro.

Veel cijfers die achteraf worden bijgestuurd, maar de onduidelijkheid blijft over wat "normaal" is.

Hoe zit dat met die baan bij Revue des deux mondes?

Penelope Fillon heeft ook gewerkt voor het tijdschift Revue des deux mondes. Volgens Le Canard Enchainé heeft ze daarvoor tussen mei 2012 en december 2013 100.000 euro (ruim 5.500 euro bruto per maand) ontvangen. Volgens Le Parisien loopt die job samen met haar job als parlementair medewerkster.

Volgens Michel Crépu, een voormalig uitgever van Revue des deux mondes, is er geen enkel spoor van een tewerkstelling van Penelope Fillon en heeft hij mevrouw Fillon ook nooit ontmoet. De eigenaar van het tijdschrift, Marc Ladreit de Lacharrière, is een goede vriend van François Fillon, die hem in 2006 overigens heeft voorgedragen voor een hoge Franse onderscheiding. 

Tegenstrijdigheden rond tewerkstelling kinderen

Op 26 januari zegt Fillon zelf dat twee van zijn kinderen als advocaat door hem zijn tewerkgesteld. Een dag later blijkt dat Marie noch Charles Fillon al het diploma van advocaat had behaald toen ze door hun vader werden tewerkgesteld.

Tegenover de onderzoekers heeft Fillon verklaard dat Marie Fillon opzoekingswerk heeft verricht voor een boek dat hij zou publiceren, Charles werkte mee aan het verkiezingsprogramma van Nicolas Sarkozy voor diens kiescampagne.  Dat laatste heeft Fillon achteraf weer enigszins bijgestuurd. "Hij heeft opzoekingswerk verricht voor mijn eigen politiek project als premier", klinkt het in de laatste versie. Financiële vergoeding? "Een gemiddeld loon van 3.000 euro", zegt Fillon.

Niet alle vastgoed aangegeven

In 2013 zegt François Fillon aan France 2 dat zijn huis in het departement Sarthe het enige onroerend goed was dat hij bezit. In 2017 moet hij toegeven dat hij respectievelijk 44 en 33 procent bezit van de waarde van twee huizen van zijn vader, goed voor samen 175.300 euro. Het gaat om erfdelen die hij in 2004 en 2012 heeft geërfd. Voor een goed begrip: hij had dat onroerend goed in 2013 kunnen vermelden.

Meest gelezen