Eerste Jeugdboekenmaand (voorheen week) van start

Iedereen Leest heeft de 46e editie van het leesbevorderingsproject de Jeugboekenweek omgedoopt tot de eerste Jeugdboekenmaand. De hele maand maart worden allerhande activiteiten opgezet om jongeren tussen 3 en 15 jaar aan het lezen te zetten. Het thema van de net gestarte editie is "M/V/X - je bent wie je bent".

Met het thema "M/V/X - je bent wie je bent" snijdt Iedereen Leest op de Jeugdboekenmaand maart een actueel thema aan. Een maand lang zullen er in Vlaanderen en Brussel honderden activiteiten plaatsvinden om het boek te promoten bij 3 tot 15-jarigen.

"De Jeugdboekenmaand wil het hebben over identiteit, over jezelf zijn en dat het geen probleem hoeft te zijn dat je je anders voelt. De X staat symbool voor iedereen die niet in een hokje past. Daarom is het zo belangrijk dat jonge lezers zich op de een of andere manier kunnen herkennen in een boek en dat stereotiepe denkbeelden in verhalen doorbroken kunnen worden", motiveert Sylvie Dhaene van organisator Iedereen Leest.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz is tevreden over het programma van de Jeugdboekenmaand.

"Iedereen moet de vrijheid hebben om te zijn wie hij wil zijn. Het valt niet te onderschatten welke boodschappen boeken, met of zonder woorden, meegeven. Daarom is het belangrijk dat kinder- en jeugdboeken iedereen in beeld brengen. Iedereen heeft helden nodig", aldus Gatz.

Karolien Debecker en Dimitri Leue zijn dit jaar aangesteld als meter en peter van de Jeugdboekenmaand. Zij zullen deelnemen aan verschillende activiteiten. 

Iedereen Leest stipt alvast de leesavonden voor 12 tot 15-jarigen in Antwerpen (3 maart), Leuven (10 maart) en Kortrijk (24 maart) aan. Daar zullen verschillende auteurs en Debecker en Leue hun opwachting maken in de vooravond. Op 18 maart vindt de Kinderboekendag plaats. Meer dan 70 auteurs en illustratoren zullen hun opwachting maken in meer dan 40 kinderboekhandels om er voor te lezen of workshops te geven.

Het volledige programma van de Jeugdboekenmaand staat op de website www.jeugdboekenmaand.be.

Meest gelezen