Euthanasie van dj Fabo leidt nu toch tot Kamerdebat in Italië

De verlamde en blinde Italiaanse dj Fabo moest een publieke lijdensweg doorstaan voor hij eerder deze week kon sterven door euthanasie in Zwitserland. De zaak heeft heel wat losgemaakt in Italië. De euthanasiewet die al jaren stof lag te vergaren in een la, is opnieuw opgediept om op 13 maart te worden besproken in het parlement.

Euthanasie is een bijzonder gevoelig onderwerp in het katholieke Italië. De 40-jarige dj Fabo, die drie jaar geleden verlamd en blind werd in een auto-ongeluk, is de laatste van een lange lijst patiënten die in de afgelopen jaren in het nieuws kwamen omdat hun verzoek om euthanasie niet werd ingewilligd in zijn vaderland. Het bekendste geval was dat van Eluana Englaro, die 17 jaar in een kunstmatige coma lag en uiteindelijk een illegale dood stierf.

Tot een echt Kamerdebat over het euthanasieverzoek van Fabiano Anoniani -dj Fabo- kwam het niet. De partijen schoven het het steeds voor zich uit, uit angst voor het katholieke deel van het electoraat. "Ons laffe parlement kiest ervoor om niet te kiezen. Om niet eens de discussie aan te gaan over legale euthanasie. Het laat een Italiaan alleen sterven, zonder steun van zijn land", luidde de snoeiharde kritiek van Marco Cappato, de gewezen politicus die dj Fabo begeleidde naar de Zwitserse kliniek die zijn verzoek om te sterven wel inwilligde.

In beschuldiging gesteld

Bij zijn terugkeer uit Zwitserland heeft Cappato zich intussen zoals afgesproken gemeld bij de politie in Milaan. Hij is in staat van beschuldiging gesteld wegens hulp bij zelfdoding, waarop een maximale gevangenisstraf van 12 jaar staat.

De dood van Antoniani en de inbeschuldigingstelling van Cappato hebben tot felle reacties geleid. Verschillende kranten eisen dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een wet die het levenseinde moet regelen. Vandaag zijn linkse manifestanten al op straat gekomen om te eisen dat de wet meteen wordt goedgekeurd. En, opvallend: het Vaticaan hanteerde een eerder milde toon na de dood van dj Fabo.

Vandaag uitte een groep senatoren van de Democratische Partij van Paolo Gentiloni zijn solidariteit met Marco Cappato. "De politiek heeft slechts één manier om uit de hoek te komen: we moeten eindelijk de discussie over de euthanasiewet durven aan te gaan", schrijven ze.

De premier had gisteren al aangekondigd dat het parlement zich nu eindelijk over de zaak moet buigen. Daar is nu dus een datum voor vastgelegd: 13 maart.

Meest gelezen