François Fillon: "Politieke moord, maar blijf kandidaat"

De Franse presidentskandidaat François Fillon moet voor de onderzoeksrechter verschijnen met het oog op een formele inverdenkingstelling. Fillon blijft evenwel kandidaat voor Les Républicains. Dat heeft hij bevestigd op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Fillon haalde daar hard uit naar de gerechtelijke instanties. "Dit is een politieke moord", liet hij optekenen. In de vooravond raakte bekend dat ook Penelope Fillon wordt gedagvaard in verband met haar vermeende fictieve tewerkstelling.

De rechts-conservatieve kandidaat ligt al weken onder vuur voor de vergoedingen die zijn vrouw en kinderen zouden gekregen hebben van de Franse staat voor jobs die ze nooit gedaan zouden hebben. Tegen het gezin Fillon loopt daarom een gerechtelijk onderzoek wegens fraude en machtsafwending.

Nu heeft het gerecht aan Fillons advocaat laten weten dat de presidentskandidaat op 15 maart voor de drie onderzoeksrechters moet verschijnen die dat onderzoek leiden. Daar zullen ze hem allicht formeel in verdenking stellen, een volgende belangrijke etappe in het onderzoek. Dat betekent dat het parket ervan uitgaat dat er belangrijke aanwijzingen zijn dat Fillon schuldig is.

Bij het uitbreken van het schandaal had Fillon aanvankelijk gezegd dat hij zou terugtreden als hij in verdenking zou worden gesteld. Later kwam hij daarop terug, en nu - in het licht van de nakende inverdenkingstelling - heeft Fillon dat nog eens bevestigd op de persconferentie. "Ik richt mij tot het Franse volk. Enkel het universele stemrecht mag beslissen wie de volgende president wordt. Ik trek mij niet terug. Ik vraag jullie om mij te volgen."

"Dit is een politieke moord"

Fillon ontkende andermaal de feiten, maar beloofde zich wel zonder problemen te melden bij de onderzoeksrechters, "uit respect voor de instellingen". Wel haalde de Franse presidentskandidaat ongemeen hard uit naar de instanties.

"Het vermoeden van onschuld is verdwenen. Ik ben niet behandeld als een ander. Het vooronderzoek werd al na enkele uren opgestart, de processen-verbaal opgestuurd naar de pers. De rechtsstaat werd systematisch met de voeten getreden. En nu convoceert men mij op basis van een politierapport dat enkel is opgesteld om mij te veroordelen. Dit is een politieke moord. Niet enkel ik word vermoord, maar de hele presidentsverkiezing wordt vermoord."

De datum waarop François Fillon hoogstwaarschijnlijk in verdenking zal worden gesteld - 15 maart - is enigszins opmerkelijk. Nauwelijks enkele dagen later zal de definitieve lijst van de officiële presidentskandidaten worden bekendgemaakt door de Conseil Constitutionnel. Het is een ongeschreven regel in Frankrijk dat het gerecht vanaf dat punt geen onderzoeken voert naar de presidentskandidaten om de indruk te vermijden dat het gerechtelijke apparaat de verkiezingen zou beïnvloeden.

Meest gelezen