Het verhaal dat Sonja Barend niet te weten kwam, was dat van haar eigen familie

Veertig jaar lang heeft Sonja Barend geluisterd naar de verhalen van zoveel mensen. Maar het verhaal van haar eigen vader, die midden in de oorlog verdween, is ze nooit helemaal te weten gekomen. Over haar zoektocht schreef ze een boek, dat meteen na het verschijnen al hoog in de top tien genoteerd staat. Vanavond -op haar verjaardag, of toch min of meer- had ze het in "Cath & Gasten" over het aangrijpende en onbekende oorlogsverleden van haar familie.

Sonja Barend werd geboren op 29 februari 1940. Een schrikkeldag. Haar verjaardag viert ze dus gewoonlijk op 1 maart. Vanavond werd ze op een boeket getrakteerd bij "Cath & Gasten", waar ze aan tafel aanschoof.

Haar verjaardag was in zekere zin ook de aanleiding voor de zoektocht naar haar eigen raadselachtige familiegeschiedenis. Als klein meisje ontdekte ze op de verjaardagskalender van haar tante een meisje dat op dezelfde dag jarig was, en dezelfde voornaam had. "Wie is Sonja Barend?", vroeg ze haar tante, want zelf heette ze Sonja de Groot, net als haar jongere broertjes. "Dat ben jij", kwam het antwoord. "Je vader is in de oorlog omgekomen. Hij was joods."

Met weinig meer dan die karige uitleg moest Sonja de Groot/Barend het vele jaren doen. Zelfs toen ze al lang "de Koningin van de Talkshow" was, bleef juist het gesprek met haar eigen familie stroef verlopen. "Mijn moeder had het me natuurlijk allemaal moeten vertellen, maar ze kon het niet", zei ze in "Cath & Gasten".

Weggehaald door twee mannen die kwamen aanbellen

Barend kwam wel te weten dat haar vader in 1942, toen zij als 2-jarige peuter lag te slapen, door twee Nederlanders uit zijn huis werd weggehaald. Hij had nog net de tijd om het hoofdje van zijn dochter te kussen en zijn portefeuille in de lampenkap te verstoppen. "Je ziet mij nooit meer terug", waren zijn laatste woorden.

"Je ziet mij nooit meer terug" is ook de titel van het boek dat vorige week is verschenen. In die memoires had Sonja Barend het vooral over haar lange tv-carrière willen hebben, maar gaandeweg veranderde de opzet. "Bij nader inzien vond ik het zo ontzettend vervelend om al die programma's terug te bekijken. Toen heb ik alle televisie eruit gegooid, en wat overbleef, was mijn eigen verhaal."

Juist wat met haar vader is gebeurd, is ook de drijfveer geweest voor de manier waarop ze televisie heeft gemaakt, beseft ze nu. "Waarom ik de dingen heb gedaan die ik gedaan heb, had heel veel te maken met mijn achtergrond."

Meer vragen dan antwoorden

Haar jarenlange zoektocht naar het lot van haar vader heeft uiteindelijk meer vragen dan antwoorden opgeleverd. Waarom werd hij opgepakt, lang voor de grote jodenrazzia's? Wie waren de mannen aan de deur? Waarom liet haar moeder hen zo gehoorzaam binnen?

Was Sonja Barend een gelukkigere vrouw geweest als ze wel een antwoord had gekregen op al haar vragen? "Dat denk ik niet. Het zou mooi geweest zijn om dat verhaal compleet te hebben gekregen, hoewel ik ook een beetje bang voor ben wat het echte verhaal is. Maar ik ben heel gelukkig. Ik heb een heel gelukkig leven. Gelukkiger kan haast niet."

"Je ziet mij nooit meer terug" van Sonja Barend is deze week in Nederland op nummer 2 in de boeken-top 10 binnengekomen.

Bekijk het gesprek met Sonja Barend in "Cath & Gasten":

Meest gelezen